Over de hele linie verkeert de handel van groenten en fruit dit voorjaar in een negatieve stemming. Door het mooie voorjaar is product ruim beschikbaar. Maar ook onzekerheid door de ontwikkelingen in Oekraïne wordt door kenners als oorzaak genoemd. Begin deze week zijn de meeste dagprijzen nog verder weggezakt.
Met komkommers is het hele seizoen al geen droog brood te verdienen. Na een korte en zwakke opleving net voor Pasen, daalde de klokprijzen vorige week weer naar het dubieuze niveau van net boven een dubbeltje. Hetzelfde geldt voor aubergine. Het hele seizoen al vallen de prijzen erg tegen. Vorige week donderdag zakte bij The Greenery de klokprijs zelfs weg tot onder 30 cent per kilo voor de grotere maten (400). Bij BelOrta werd een dubbeltje meer betaald. De eerste dagen van deze week herstelden de klokprijzen van aubergine zich enigszins.
De enorme prijsval bij tomaten en paprika is van recentere datum. Lange tijd wisten deze producten nog redelijke tot matige prijzen te realiseren. Maar sinds vorige week is de prijsvorming voor deze producten volledig ingestort. De prijs van losse tomaten halveerde in nog geen week voor de klok bij The Greenery. Voor trostomaten wordt sinds begin vorige week minder dan 70 cent per kilo betaald. In zes veildagen halveerde bij BelOrta de prijs van gekleurde paprika’s tot 60-65 cent per kilo. Alsof dat nog niet goedkoop genoeg is, zakten de klokprijzen van BelOrta gisteren zelfs onder 40 cent per kilo. The Greenery en ZON Fruits& Vegetables hielden de schade eerst nog beperkt tot prijzen rond 1 euro per kilo. Maar ook daar zakten ze eind vorige week ver weg. Gisteren volgde tenslotte ook groene paprika.
’30 procent meer product’
De verklaring voor de slechte prijsvorming moet deels gezocht worden in de hoge producties door het mooie voorjaarsweer. “Bij komkommer hebben we over deze hele teeltperiode te maken met 30 procent meer product terwijl het areaal maar 3 tot 4 procent is gestegen”, zegt Jos van Dessel van BelOrta. Ook andere vruchtgroenten halen hogere producties, terwijl in de rest van Europa ook geen tegenslagen zijn geweest. Zo komen er nog steeds paprika’s uit Almería terwijl het seizoen in Murcia ook al gestart is. Het Nederlandse en Belgische paprikaseizoen startte zeker 10 dagen eerder, toen de Israëlische nog niet van de markt waren. “Er is dus ruim voldoende product voor handen en de handel speelt dat natuurlijk uit. Van de andere kant zijn de Nederlandse en Belgische producties van nu ook niet veel hoger dan een paar jaar geleden, dus dat kan niet de enige reden zijn.”
Poolse export
Volgens handelaren is er inderdaad niet alleen sprake van een ruim aanbod, maar ook van een negatieve stemming in de handel van alle groenten en fruit. “De hele handel staat stil”, zegt Dirk van Nieuwkerk van Anaco Greeve. “Ik zit hier naast een verkoper die de Maroc-sinaasappelen nog niet kwijt kan als hij ze gratis geeft.” Volgens hem doen de spanningen in Oost-Europa de handel geen goed. “Iedereen herinnert de enorme verliezen die geleden zijn toen Rusland tijdens de EHEC-crisis de grenzen dichtgooide en de wagens vol terugkwamen. Dat zou nu zo weer kunnen gebeuren.”
Voor de Poolse export op Rusland lijkt dat nu al het geval. Er gaan volgens Peter Grootscholten van Quality Queen nauwelijks meer Poolse tomaten naar Rusland, terwijl normaal 60 procent van de Poolse losse tomaten die grens overgaan. Die tomaten komen allemaal naar andere Europese bestemmingen.
Negatieve spiraal
Op de grootste markt van Europa, de Duitse, is een sterk negatieve prijsspiraal in werking getreden. Met name prijsvechters als Aldi zetten de toon, andere supermarktketens zoals Norma durven niet achter te blijven. De vooruitzichten voor de komende weken zijn niet gunstig. De producties zullen nog verder toenemen terwijl er weinig beweging in de markt wordt verwacht.