Ik heb een vacature op mijn bedrijf, hoe selecteer ik een geschikte nieuwe medewerker?
Werving en selectie, elke werkgever heeft ermee te maken. Het aannemen en inwerken van een nieuwe medewerker kost veel tijd. Hoe kunt u dit zo goed mogelijk aanpakken?
Functieprofiel
Een goed hulpmiddel bij de werving van een nieuwe medewerker is een functieprofiel. In een functieprofiel staat beschreven wat de functie precies inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daaronder vallen. U kunt het profiel gebruiken om een vacaturetekst op te stellen en om sollicitanten een goed beeld te geven van uw bedrijf en de aangeboden functie.
Het functieprofiel vormt uiteindelijk de basis voor de vacaturetekst. Wellicht komt er een geschikte sollicitant op uw pad door mond-tot-mond reclame, maar in veel gevallen is het nodig de vacature ook via andere kanalen te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan de plaatselijke krant, vakbladen, Facebook, Twitter, agrarische vacaturesites of via een agrarische school bij u in de regio. Ondernemers in de glastuinbouw sector kunnen hun vacature ook bekend maken bij het mobiliteitscentrum glastuinbouw.
Het sollicitatiegesprek
De kandidaten die u geschikt lijken voor het invullen van de vacature nodigt u uit voor een gesprek. Tegenwoordig hebben veel mensen een profiel op social media zoals Facebook. Het is toegestaan deze informatie van een sollicitant te bekijken (als hij een openbaar profiel heeft) maar realiseer u dat de informatie die u op internet kunt vinden niet altijd een goed beeld geeft. Geef de sollicitant de kans om te reageren op de informatie die u heeft gevonden.
Het is verstandig vooraf na te denken over de inhoud van het gesprek en de vragen die u wilt stellen. Bedenk wat u wilt weten van de sollicitant en welke zaken in uw ogen essentieel zijn voor het goed kunnen uitoefenen van de functie. Vraag hier goed op door. Stel tijdens het gesprek zoveel mogelijk open vragen zodat de sollicitant zelf kan reageren en zoveel mogelijk kan vertellen. Geef de sollicitant ook genoeg ruimte om zijn eigen vragen te stellen.
Wat mag en niet
Het is niet toegestaan om de sollicitant vragen te stellen over zijn gezondheid. Ook mag u niet vragen naar het ziekteverzuim in het verleden. Slechts wanneer de gezondheid van de sollicitant van rechtstreeks belang is voor de functie mag u hiernaar vragen. Bijvoorbeeld omdat hij dan belangrijke onderdelen uit de functie niet kan uitvoeren vanwege een ziekte of beperking. De sollicitant is verplicht deze informatie te geven.
Het kan een goed beeld geven wanneer u referenties inwint over een sollicitant. Dit is toegestaan mits de sollicitant hier (schriftelijk) toestemming voor heeft gegeven. Het is zinvol om altijd minimaal twee referenties te benaderen. Stel kritische open vragen en toets uw eigen bevindingen met die van de referent. U mag alleen informatie vragen over onderwerpen die direct verband houden met de functie. Het is dus niet toegestaan om te vragen naar persoonlijke omstandigheden.
Afronding procedure
Na de gesprekken maakt u de keuze met welke sollicitant u verder wilt. Zijn er twijfels dan kunt u een sollicitant nogmaals uitnodigen, misschien met een andere collega erbij. De kandidaten die het niet zijn geworden stelt u telefonisch op de hoogte. U kunt de geselecteerde kandidaat uitnodigen voor een arbeidsvoorwaardengesprek of hem een salarisvoorstel per e-mail sturen. De laatste stap is het opstellen van een arbeidsovereenkomst, en hopelijk een langdurige en plezierige arbeidsrelatie.
De Werkgeverslijn land- en tuinbouw heeft een tool ontwikkeld met tips voor de werving & selectie van een nieuwe medewerker. Zo vindt u er bijvoorbeeld een sollicitatieformulier en een lijst met voorbeeldvragen voor het sollicitatiegesprek. U kunt deze tool downloaden via www.werkgeverslijn.nl.