Een hagelbui in de nacht van zondag 29 april had een funeste uitwerking op de eerste 5 plantingen ijsbergsla van John Jenniskens in het Noord-Limburgse Horst. “De kroppen hadden al niet al te veel omblad en de bollen waren rond 300 gram. Het betekent dat we een dag of 10 later zullen zijn met de eerste oogst voor de verse markt”, vertelt Jenniskens op 2 mei gelaten.
Ook de groei van de latere plantingen verloopt moeizaam. “Met planten lopen we een dag of 4 achter, omdat we niet op het veld kunnen. Deze week hebben we nog niet geplant, ik hoop dat we morgenmiddag weer aan de slag kunnen”, aldus Jenniskens op woensdag.
Alles beregend
Het voornemen om eind maart het doek tijdelijk te verwijderen om bij te mesten, te schoffelen en Luna Sensation te spuiten werd pas op 9 en 10 april realiteit. “We hebben 150 kilo KAS gestrooid, naar de stand van het gewas. Dat hebben we bij alle plantingen gedaan die onder doek hebben gezeten.” In totaal gaat het dan om 25 hectare. Daarvan werd van 10 hectare het doek rond 20 april verwijderd, maar dan definitief. “Alle plantingen zijn beregend toen het doek eraf ging voor een zo geleidelijk mogelijke overgang. Waar het doek definitief af ging hebben we extra beregend, omdat het ook droog was.”
Vrijwel alles geschoffeld
Qua onkruid heeft Jenniskens de zaak goed onder controle. “We hebben 1 perceel met wat kruiskruid en daar hebben we helaas geen middelen tegen. Dat moeten we met schoffelen in de hand zien te houden.” Na de regen zijn vrijwel alle percelen nog een keer geschoffeld. “Op 2 percelen konden we er toen niet meer doorheen en dat gold ook voor de percelen waar het doek er het laatste is afgehaald. Alle percelen die de afgelopen drie weken zijn geplant, zijn ook geschoffeld.”
Alternatief voor zaadcoating
Hoe het moet nu de zaadcoating bij ijsbergsla in de ban is gedaan, weet hij nog niet. “Dit jaar kunnen we het nog gebruiken, de problemen beginnen pas volgend seizoen. We hebben dus nog even om te kijken hoe we het gaan aanpakken. Eerlijk gezegd weet ik op dit moment nog niet goed hoe we dat moeten gaan doen, maar er zal wel een alternatief móeten komen om insecten in het begin van de teelt goed te kunnen bestrijden. Voor de teelt onder glas blijft het in ieder geval wel toegestaan.”
Auteur Stan Verstegen