Bij Peter Jeuken in Oostrum gaat deze week de derde planting met het ras Elsanta op de stellingen. De laatste twee plantingen (nummers vier en vijf) staan op de planning voor de eerste en tweede week van juni.
Daarna zijn de tunnels weer aan de beurt, en vervolgens de kas met planten voor de doorteelt.
Eerste bloemen
De eerste stellingplanting is van eind maart, eind vorige week waren daarin de eerste bloemen gezet. “Het duurt nog drie weken voordat we kunnen beginnen met de oogst, rond half juni dus. Dat is zo’n twee weken later dan normaal.” Vanwege de zeer matige weersomstandigheden groeien de plantingen buitengewoon rustig, met het gevaar dat na een omslag naar warm weer een productiehausse optreedt. “Vandaar dat we de derde planting hebben opgeschoven. Andere jaren zou die al op de stellingen hebben gestaan.”
De tijd is wel rijp om in de stellingteelten aan de slag te gaan met de vruchtrotbestrijding, geeft Jeuken aan. Zijn stellingen zijn niet afgedekt, dat maakte het eind vorige week vanwege de vele regen nog even onmogelijk om aan de gang te gaan. Wel krijgt het gewas wekelijks in het gietwater extra kalksalpeter met ijzer en mangaan om de groei erin te houden.”
Eerste oogst
Van de doorteelt –ook met Elsanta- in de tunnels moest vorige week ook de eerste oogst nog beginnen. Normaal valt de eerste pluk rond 10 mei. “Je hoeft ook niet veel water te geven. Rond de pluk ga je normaal terug naar een EC van 1,3 mS, die kun je nu op 1,5 tot 1,6 mS houden zonder dar de drain-ec terugloopt. Er zijn dagen bij dat je het met vijf gietbeurten af kan, veel minder dan wanneer je in deze periode met zomers weer volop in de pluk zit.”
Mooie doorteelt
De doorteelt in een heteluchtkas zat eind vorige week op een productie van 2,5 kilo per vierkante meter. “Dat gaat nog wel even door”, zegt Jeuken tevreden. We zitten met deze teelt tussen de bedrijven met zware stook en de tunnelteelten. Dat komt dit jaar mooi uit, momenteel met opbrengsten van 2,50 tot 2,70 euro per pond. Dat is netjes.”
Om het gewas voldoende actief te houden, moet er wel gestookt worden. Vanaf half vier ‘s ochtends komt er elke uur een graad bij, zodat de temperatuur rond 9 uur op zo’n 14 graden Celsius uitkomt. “Anders haal je de minimale etmaaltemperatuur van 13,5 graden niet. Het is goed te doen, maar ik kan me niet herinneren dat we ooit eerder zo laat in het seizoen nog moesten stoken.”