Groenten & Fruit Actueel
||

Curator onderzoekt toekomstscenario aardwarmteput Wijnen

De curator onderzoekt nu de constructie. Waar lag het eigendom en opstalrecht?
Foto: Peter Visser

Foto: Peter Visser

Is er nog toekomst voor de aardwarmteputten van Californië Wijnen Geothermie (CWG) in Grubbenvorst? De curator doet daar onderzoek naar. Ook beoordeelt hij wie mogelijk opdraait voor de opruimkosten als de put moet worden geabandonneerd.

Curator Jos Bloo is curator van CWG. Eerder was Bloo ook de curator van de andere aardwarmteput in het gebied CLG. Daar bleek het niet nodig dat de put werd ontmanteld (geabandonneerd). Dat verplichte veiligheidsproces loopt in de miljoenen euro’s.

De eerder failliet gegane aardwarmtebron CLG is overgenomen door een derde partij. Voor CWG is die route nog niet vanzelfsprekend. “Er zijn wel technische voorzieningen getroffen, ik sluit niet uit dat deze bron is op te starten, maar dat is nu niet zo aan de orde. Er heeft zich nog geen partij gemeld die interesse toonde. Het zou mooi zijn als het op dezelfde manier kon als bij CLG met een overname, maar dat is nu niet aan de orde.”

Wie draait op voor de abandonneringskosten?

De curator onderzoekt nu de constructie. Waar lag het eigendom en opstalrecht? Naast CWG was GeoBalanZ betrokken bij de exploitatie van de warmte, waarover weer leveringsafspraken waren gemaakt met telers uit het glasgebied Californië. Eén van de vragen die de curator moet onderzoeken (als verkoop niet mogelijk is) is wie mogelijk opdraait voor de abandonneringskosten? Dat antwoord heeft Bloo nog niet.

In mei 2018 hebben CWG en GeoBalanZ de geothermiewinning moeten stoppen, omdat het niet de papieren kreeg van de toezichthouder en het ministerie van EZ (destijds). Daarvoor was al eind 2017 een aanvraag gedaan. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) liet vervolgens de operationele activiteiten stilleggen. De toestemming om de winning van aardwarmte te hervatten bleef uit ondanks meerdere plannen, onderzoeken en gesprekken met EZK en SodM, schrijft de curator in zijn verslag.

Zeer streng in besluiten

In 2022 leidde CWG een verlies van €5 miljoen, blijkt uit het verslag. Er is nog geen boedel bepaald en één partij deed een vordering tot dusver voor €159.000 op het failliete CWG. In het gebied is toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zeer streng geweest in haar besluiten over aardwarmtewinning. Dat komt door bodemtrillingen die mogelijk in verband worden gebracht met de winning, maar nooit onomstotelijk zijn vastgesteld.  

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers