Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) moet opnieuw kijken naar de toelating van gewasbeschermingsmiddel Dagonis in Nederland. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) afgelopen week geoordeeld.
Actiegroep PAN Europe had bezwaar gemaakt tegen de toelating van de schimmelbestrijder. Volgens PAN Europe heeft de werkzame stof uit Dagonis – de stof difenoconazool – hormoonontregelende eigenschappen. Het Ctgb stelde dat difenoconazool al door de Europese Commissie is toegelaten, en dat zijzelf daarom niet meer hoefde te oordelen over eventuele hormoonontregelende eigenschappen van difenoconazool.
Ten onrechte, oordeelt het CBb. Die legde de kwestie voor aan het Europese Hof van Justitie. Het Hof oordeelde dat het Ctgb hier zelf naar moet kijken. Ook oordeelde het Hof dat alle relevante en betrouwbare wetenschappelijke en technische kennis meegenomen moet worden die beschikbaar is tijdens het onderzoek van de aanvraag tot toelating.
Middel blijft voorlopig toegelaten
Het Ctgb moet daarom opnieuw naar de bezwaren van PAN Europe kijken. In tussentijd blijft het middel toegelaten, zegt het Ctgb. Die heeft sinds de uitspraak een interne jurist hier naar laten kijken. Het Ctgb krijgt van de rechter zes maanden de tijd om opnieuw te kijken naar de bezwaren van PAN Europe tegen de toelating. In de tussentijd mag het middel verkocht en gebruikt worden, aldus het Ctgb.
Dagonis heeft een toelating voor gebruik bij diverse vollegrondsgroenteteelten, en beschermt gewassen tegen schimmelziekten zoals alternaria en echte meeldauw.
CBb is eindrechter
PAN Europe ziet in de zaak een belangrijke overwinning. Het CBb is de eindrechter in de zaak, waarmee de uitspraak definitief is. Volgens PAN Europe gaat de uitspraak grote gevolgen hebben voor het werk van het Ctgb en voor de toelating van pesticiden in Nederland. Het Ctgb zal voortaan bij nieuwe toelatingen en herbeoordelingen zelf moeten kijken naar eigenschappen van werkzame stoffen, ook als deze al door de Europese Commissie zijn beoordeeld.
PAN Europa laat weten dat ngo’s zoals zijzelf niet betrokken worden bij de beoordeling van de Europese Commissie, maar voortaan wel hun bezwaren tegen toegelaten werkzame stoffen aan een Nederlandse rechter kunnen voorleggen.