Groenten & Fruit Actueel
||

Crispr-Cas voorlopig gezien als genetische modificatie

Veredelingstechniek Crispr-Cas blijft voorlopig onder de regels voor genetische modificatie vallen.

Laatst geüpdatet:

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ). - Foto: Roel Dijkstra

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ). – Foto: Roel Dijkstra

Veredelingstechniek Crispr-Cas blijft voorlopig onder de regels voor genetische modificatie vallen.

In afwachting van een besluit van de Europese Commissie over deze nieuwe veredelingstechniek worden producten die zijn voortgebracht met behulp van deze technieken als genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) gezien, schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in reactie op kamervragen van VVD‘er Remco Bosma.

Zorgen over Nederlandse veredelingsbranche

Kamerlid Bosma is bezorgd over de Nederlandse veredelingsbranche, nu HZPC overweegt om haar onderzoekstak naar de Verenigde Staten te verplaatsen, omdat daar meer mogelijkheden zijn om moderne technieken te gebruiken. “Het kabinet hecht eraan dat bedrijven hun onderzoek en ontwikkeling in Nederland zullen houden en zet daarom in op een gunstig vestigingsklimaat voor R&D-intensieve bedrijven in Nederland in algemene zin, bijvoorbeeld via de fiscale ondersteuningsmaatregelen Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en Innovatiebox. Onderzoek met nieuwe veredelingstechnieken, zoals CRISPR-Cas, is in Nederland onder bepaalde voorwaarden, wel degelijk mogelijk”, reageert Van Dam.

Snel duidelijkheid over nieuwe veredelingstechnieken

Nederland dringt in Europa aan om snel duidelijkheid te geven over de nieuwe veredelingstechnieken. Staatssecretaris Sharon Dijksma (milieu) zei eerder dat Nederland het initiatief zal nemen om de regels voor genetische modificatie zodanig aan te passen dat technieken die geen risico vormen voor mens, dier en milieu kunnen worden toegelaten.

Bij de gentechniek Crispr-Cas 9 worden bepaalde genen in een plant buiten werking gesteld, zonder dat genen zijn ingebracht.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers