We zijn een land in crises, meervoud. Congestie op het stroomnet, congestie op het wegennet, woningentekort, personeelstekort, en juist een teveel aan stikstofuitstoot, een teveel aan CO2-uitstoot, teveel PFAS, kortom: milieubelasting.
Misschien is de voor de hand liggende oplossing wel om gewoon minder fabrieken te hebben. Ga maar na: Je hebt dan minder stroomverbruik, minder medewerkers en minder uitstoot van milieubelastende stoffen. Maar al die arbeidsplaatsen dan? Omdat je minder medewerkers nodig hebt, kunnen heel wat van de inmiddels bijna 1 miljoen arbeidsmigranten huiswaarts keren en hoeven zij ook geen woning meer en rijden ze ook niet rond op de wegen. Zeven problemen in één klap opgelost!
Economische teruggang
Bezwaar is natuurlijk wel dat dit economische teruggang met zich meebrengt. Maar is dat wel zo? En is dat dan een probleem of niet? Je moet wel strategische keuzes maken over welke fabrieken en bedrijven je wel en niet meer wilt faciliteren. Uiteraard doen we bedrijven met weinig milieubelasting en veel toegevoegde waarde en weinig personeelsbehoefte niet weg. Maar neem een bedrijf als Tata Steel. We hebben geen ijzererts en we hebben geen steenkool, dus dat wordt allemaal geïmporteerd. De berg staal die het oplevert wordt weer grotendeels geëxporteerd, terwijl de vervuiling hier achterblijft. Waarom moet die fabriek hier staan?
Na de val van de muur had men in Centraal- en Oost-Europa arbeid over, maar nu zal men blij zijn dat deze mensen weer terugkeren om de nationale economie verder uit te bouwen
Shell
Hetzelfde geldt voor Shell. We hebben hier geen olie, waarom moet die dan hier geraffineerd worden? Het is nou niet dat ze vervolgens zoveel bijdragen in de vorm van belasting, want die betalen ze ook niet. Wat te denken dan van alle distributiedozen die hier staan voor distributie naar Europa per vrachtverkeer? Ik kan ze missen als kiespijn.
Bruto Nationaal Product
Het Bruto Nationaal Product zal wel dalen als we minder fabrieken faciliteren als land, maar als de daar werkende arbeidsmigranten het land verlaten, dan hoef je dit kleinere BNP ook met minder mensen te delen, dus per inwoner is er niets aan de hand. Na de val van de muur had men in Centraal- en Oost-Europa arbeid over, maar nu zal men blij zijn dat deze mensen weer terugkeren om de nationale economie verder uit te bouwen.
Land- en tuinbouw in eigen land
Land- en tuinbouw in eigen land houden is en blijft strategisch essentieel, zo lieten de pandemie en nu weer de oorlog ons zien. De arbeidsmigranten die nog nodig zijn om onze sector draaiende te houden, kunnen we gewoon op een nette manier huisvesten op de bedrijven zelf. Volgens mij lossen we dan alle crises op. Zullen we deze afslag maar eens pakken?