Doorgaan naar artikel

‘‘Covidschermpjes’ op de oogstmachine’

Ton Moors wilde op 11 maart starten met planten van zijn eerste ijsbergsla, maar dat werd 20 maart. Tussen 15 en 20 mei zullen de eerste geoogst worden. Zijn oogstmachine zal dan ‘coronaproof’ zijn, zegt Moors eind april.

“Eigenlijk waren de omstandigheden op 20 maart nog maar net aan goed, want het was nog steeds aan de natte kant. Het gekke is dat we twee weken later al voor de eerste keer aan het beregenen waren. Vooral door de schrale oostenwind was het al veel te droog, ondanks dat we meteen vliesdoek op die vroegste plantingen hebben gelegd.” Inmiddels is op alle plantingen de haspel al drie keer aan het werk geweest.

Planten buiten afharden

Tussen de besteldatum 11 maart en de plantdatum 20 maart stonden de planten op een met kuubkisten gecreëerde luwe plek op het erf. “We hebben ze wel goed nat moeten houden, maar ze zijn mooi afgehard.” Dat buiten afharden heeft hij tot half april gedaan, vanaf toen zijn de planten vanuit de kas bij de plantenkweker rechtstreeks buiten geplant.

Foto: Lex Salverda

Foto: Lex Salverda

Schoffelen en bijmesten

Bij de eerste plantingen is het doek inmiddels er in de week van Koningsdag vanaf geweest om te schoffelen en om kalksalpeter te strooien. “Ze ontwikkelen zich goed, ook de bolvorming is prima, maar ik wil wel zeker weten dat ze tot het einde toe genoeg stikstof tot hun beschikking hebben.” Dat het is gaan regenen, is voor het gewas zeer welkom, maar kwam voor dat schoffelen minder goed uit. “Ik denk dat het morgen of overmorgen wel kan, maar het is toch even afwachten”, aldus Moors op 28 april.

Zeil tussen oogsters

Moors heeft op zijn plantmachine voor kool inmiddels ‘Covidschermpjes’ aangebracht. “Tussen de planters zit doorzichtig zeil. Op onze oogstmachine ga ik dat zeil ook tussen de oogsters hangen. We werken met twee mensen aan een bed van 3 meter in ons brede beddensysteem. De mensen hebben dus voldoende afstand tot elkaar en midden op het bed komt dan nog dat zeil te hangen.”

De oogsters doen de bollen in zakjes en in dozen en op het plateau van de oogstwagen staan twee personen die alle dozen op pallets zetten en zorgen dat de pallets afgevoerd kunnen worden. “Daar is voldoende ruimte om op veilige afstand te kunnen werken.” De gemeente voert in ieder geval controles uit, weet Moors. “Ze letten zeker op het aantal mensen dat in busjes zit. Ik vind het ook terecht dat er serieus gekeken wordt of de richtlijnen wel gehandhaafd worden, al zijn er situaties waarbij het gewoon niet uitvoerbaar is.”

Voldoende personeel

Moors beschikt over voldoende Pools en Roemeens personeel als het oogstseizoen begint. “De grootste uitdaging is om ze hier te krijgen, maar daar is het uitzendbureau volop mee bezig. Die zorgen voor de juiste papieren. Ze komen met de bus, want met het vliegtuig lukt het niet. De reiskosten zijn wel hoger, want er gaan minder mensen in een bus.”

Afzet is de uitdaging

Een andere uitdaging is de afzet. “Hoeveel mensen gaan sla eten? Ik hoop op BBQ-weer, dan komt dat wel goed. Ik hoor wel dat het Spaanse seizoen op zijn einde begint te lopen, dat zou gunstig zijn als wij half mei gaan beginnen. Verder is ijsbergsla niet erg afhankelijk van afzet in de horeca. Maar hoeveel mensen sla gaan eten, is toch ook vaak afhankelijk van het weer. Bij BBQ-weer is de vraag nou eenmaal veel groter.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ton Moors

IJsbergslateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin