Een groentehandelaar moet coronasteun voor vaste lasten (TVL-subsidie) terugbetalen, omdat zijn zaakwaarnemer misbruik had gemaakt van de bankrekening. Die waarnemer deed de feitelijke aanvraag voor goudaankoop. Overheidsdienst RVO keerde de steun zonder veel controle twee keer ten onrechte uit.
De rechter rekent de groentehandelaar zwaar aan dat hij onvoldoende toezicht hield op de zakelijke bedrijfsvoering van zijn im- en exportbedrijf. Dat blijkt uit een uitspraak. RVO vordert daarom bij de man de ten onrechte uitgekeerde subsidie terug.
De groentehandelaar had de aanvraag niet gedaan, maar de zaakwaarnemer voor de bv had de aanvraag gedaan en het bankrekeningnummer gebruikt. RVO kwam er pas na uitbetaling achter dat de naam van de aanvrager en eigenaar van de bankrekening niet dezelfde waren. De zaakwaarnemer had de steun aangevraagd voor zijn goudhandel. Het geld bleek echter niet meer invorderbaar.
Twee keer niet gecontroleerd
Een jaar later gebeurde feitelijk hetzelfde en werd opnieuw iets meer dan € 70.000 uitgekeerd als coronasteun en kwamen de bedrijfsnaam en bankrekeninghouder niet overeen. Ook hier kwam RVO er pas achter na het uitkeren van de steun. Dat geld heeft RVO teruggevorderd. Ook hierbij is het bankrekeningnummer gebruikt van de groentehandelaar. Deze stelt er geen rol in te hebben gespeeld, maar wordt wel aansprakelijk gehouden door de rechter. De feitelijke aanvrager moet de schade van de groentehandelaar vergoeden, maar RVO houdt deze handelaar verantwoordelijk gehouden voor de schade.
Het argument dat RVO misschien zelf een fout had kunnen voorkomen door de bedrijfsnaam en de naam van de bankrekeninghouder te vergelijken, neemt de rechter niet over.