Doorgaan naar artikel

Coöperatie voor herstructurering Broekpolder

Voor de herstructurering van het Westlandse glastuinbouwgebied Broekpolder is gisteravond een coöperatie opgericht.

Doel van de coöperatie is het samenbrengen van de belangen van zoveel mogelijk grondeigenaren in het gebied. Het gaat om de polders begrensd door de dorpen Wateringen, Kwintsheul en Honselersdijk en de Bloemenroute N222. In totaal een gebied van 600 hectare, voornamelijk bestemd voor en gevuld met kassen.

De herstructurering wordt begeleid door Florpartners, dat vorig jaar met een kleine groep tuinders uit het gebied is begonnen te overleggen en die groep in verschillende stappen steeds heeft laten groeien. Door het oprichten van een coöperatie kunnen ook de nog niet direct betrokken grondeigenaren zich bij het proces aansluiten.

Oud-tuinders in bedrijfswoningen

Naast actieve glastuinders wonen er ook nog talrijke oud-tuinders in het gebied. Vaak bewonen die voormalige bedrijfswoningen, die soms in de weg kunnen staan van de vorming van nieuwe kavels voor grotere glastuinbouwbedrijven. Advocaat Juliëtte Zwinkels uit Honselersdijk heeft veel ervaring met het verdedigen van de belangen van die niet (meer) in de tuinbouw actieve woningbezitters en grondeigenaren. Zij heeft in het bestuur van de coöperatie zitting genomen en hoopt mede de belangen van de verschillende groepen daar op één lijn te kunnen brengen. “We staan aan het begin van het traject.”

Een kaart anno 1900 en een luchtfoto van het gebied. - Illustratie: Onderneming2026.nl

Een kaart anno 1900 en een luchtfoto van het gebied. – Illustratie: Onderneming2026.nl

Regels gemeente updaten

De regels die in de gemeente Westland gelden voor de bewoning van die voormalige bedrijfswoningen zijn volgens Zwinkels aan een update toe. Als een van de eerste taken van de coöperatie ziet zij een inventarisatie van de woningen en de status van die woningen. “Gisteren waren er 115 mensen en de verdeling tuinders en niet-tuinders was 50-50.”

Beide groepen moeten er samen uit zien te komen om van de herstructurering een succes te maken, stelt Zwinkels. “De meerwaarde van een gezamenlijke coöperatie is er vooral in gelegen dat de bewoners van de polder in gezamenlijkheid om tafel kunnen met gemeente en provincie om voorwaarden te bedingen die zo gunstig mogelijk zijn voor alle partijen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin