Doorgaan naar artikel

Consortium innovatie Britse glastuinbouw

De Britse glastuinbouw gaat met partijen uit de licht- en glastechnologie samenwerken om innovatie te versnellen in de Britse glasteelt. Philips en Pilkington zijn betrokken, maar ook Flavour Fresh.

The Greenhouse Innovation Consortium (GIC) draait om de universiteit Edge Hill, net boven Liverpool en wordt geleid door onderzoeker Sven Batke. Het centrum ligt daarmee in Noordwest-Engeland, maar moet de verouderde glastuinbouw in het hele Verenigd Koninkrijk van impulsen voorzien.

Wetenschap en praktijkproeven goed laten aansluiten

Gewezen wordt daarbij naar de Nederlandse glastuinbouwindustrie die veel sterker is dan het Britse veld. De initiatiefnemers geloven dat er zo weer meer gelijkwaardigheid kan ontstaan tussen beide landen. Hoe groot het budget wordt van dit consortium is niet duidelijk. Het moet vooral wetenschap en praktijkproeven goed laten aansluiten. Eén van de teeltbedrijven is Flavour Fresh.

Glasgroducent Pilkington UK lanceerde onlangs een speciaal assortiment glasplaten voor kassen, dat is ontworpen om telers te helpen de lichtgroeiomgeving in hun kassen te optimaliseren. “Door samen te werken met GIC-leden kunnen we commercieel realistischere proeven uitvoeren en meer klantgerichte producten ontwikkelen”, stelt Dr. Anna Colley.

Kassen in Verenigd Koninkrijk verouderd

Het consortium streeft ernaar om geavanceerde technologieën te ontwikkelen om de kwaliteit, opbrengst en veerkracht van gewassen te verbeteren. Met deze kennis en technologie kunnen telers het gebruik van hulpbronnen verbeteren en duurzamer produceren en risico’s verminderen. Schattingen van de GIC suggereren dat 70% van de kassen in het Verenigd Koninkrijk ouder is dan 40 jaar. De sector in het Verenigd Koninkrijk heeft zeer weinig investeringen en groei gekend.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin