Doorgaan naar artikel

‘Composteerbaar touw cruciaal voor zelf composteren’

De kassen bij Kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten zijn allemaal leeg. In week 49 zijn de laatste gewassen opgeruimd. “We zijn nu druk met het in de kas brengen van de compost”, zegt teeltchef Wim van Marrewijk.

De compost is deels afkomstig van Demeter-landbouwbedrijven aangevuld met groene compost, houtachtige compost en champost. Alle compost wordt van buiten aangevoerd. “We hebben de eerste stappen gezet om onze eigen compost te maken in combinatie met een Demeter-boerenbedrijf in de buurt.” Cruciaal daarbij is de beschikbaarheid van kwaliteitstouw dat snel en goed composteerbaar is. “Bestaand afbreekbaar touw rekt te veel waardoor de paprikaplant slap gaat hangen, of het trekt vocht aan zodat er schimmelproblemen kunnen ontstaan.” Van Marrewijk heeft dit seizoen een grootschalige proef gedaan met verschillende soorten touwen. Een type lijkt erg interessant: NatureTwine 250N van de Oostenrijkse firma Thomas Goldbrunner. “We krijgen de garantie dat het 11 maanden meegaat. En het is bij een proef in de aarde met 8 weken afgebroken.”

Bodem waardevolste bezit

De samenstelling van de nu opgebrachte mix van compost is afhankelijk van de bodem en het gewas dat erop komt. De compost wordt in verschillende lagen aangebracht. Dat is een arbeidsintensief werk: op alle locaties neemt het inrijden ervan 4 weken in beslag. In totaal wordt er gemiddeld 200 kuub per hectare compost uitgestrooid. Een trekker komt de kas niet in. “Onze bodem is ons waardevolste bezit.” Daarom worden in de loods kisten vol geschept met compost en in de kas op buisrailkarren gezet, de kap ingereden en omgekiept op de rijen waar straks de planten worden gezet. Als laatste laag wordt champost erop gebracht. “Champost trekt veel wormen aan die de voedingsstoffen mee de bodem innemen.”

Lees verder onder de foto.

Om de bodemstructuur niet te bederven wordt de 200 kuub compost per hectare er via de buisrail ingebracht. Deze klus neemt 4 weken in beslag. - Foto: Roel Dijkstra

Om de bodemstructuur niet te bederven wordt de 200 kuub compost per hectare er via de buisrail ingebracht. Deze klus neemt 4 weken in beslag. – Foto: Roel Dijkstra

Actiever bodemleven bij niet bijmesten

De composten verschillen in snelheid van mineralisering. De mix is zo samengesteld dat mineralen op een zo gelijk mogelijk niveau vrijkomen. “We willen gedurende het seizoen in principe niet meer bijmesten. In de kassen waar we dat in 2018 niet deden, eindigden we met de sterkste gewassen. We zien dat het bodemleven daar actiever is geworden en de ziektedruk, ook van aaltjes, minder wordt. Als je fosfaat en ammonium toevoegt dan sterft mycorrhyza af en worden de protozoa geremd.”

Qua stikstof heeft hij niets hoeven bijmesten. Het bodemleven zorgt voor de aanvoer. “Voor kalium hebben we wel wat correcties moeten uitvoeren voor een goede afkleuring van het product.”

In 2018 heeft hij 30% van de kasgrond niet meer bijgemest. “We hebben daar zoveel van geleerd dat we het areaal komend seizoen proberen te verdubbelen en mogelijk zelfs tot 75% gaan. Het streven is uiteindelijk 100%.”

Alleen bij paprika werd de bovenlaag nog gefreesd

Geen grondbewerking

Grondbewerking vond al niet meer plaats in tomaat, komkommer en aubergine. Alleen bij paprika werd de bovenlaag nog gefreesd, omdat de wortels de neiging hebben om horizontaal te groeien zodra ze op de hardere onderlaag stuiten. Dat ondervangt hij nu door grotere en diepere plantgaten te maken waar onderin rullere grond komt te liggen. “We hebben er afgelopen jaar proeven mee gedaan en de wortels gingen nu wel de diepte in.”

Alleen bij paprika grondverwarming

Tijdens de teeltwisseling wordt het glas voornamelijk met warm water schoongespoten. “We mogen wel fluorbevattende middelen gebruiken in een lege kas, maar dat doe je liever niet omdat het bodemleven erdoor verstoord wordt.” In de tweede week van januari worden 2 tuinen met paprika (rassen Marletta, RedWing, Gialte en Sven) en puntpaprika (rassen Palermo en Cooper) geplant.

Een week later volgen tomaat en aubergine en in week 4 tenslotte de komkommers. Boven de paprikagewassen wordt een vast AC-folie getrokken en grondverwarming aangezet. “De bodemtemperatuur mag niet boven de 21 graden komen, omdat anders het evenwicht wordt verstoord.” Voor de andere gewassen is grondverwarming niet noodzakelijk.

Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin