Het vollegrondsgroentebedrijf Compliment is een van de deelnemers aan het Boeren Innovatie Netwerk de Peel. De deelnemers aan het netwerk willen een efficiënte productie en een goed inkomen combineren met een optimale bodemkwaliteit en minimale uitspoeling.
Bij Compliment in het Brabantse Zeeland is in 2022 in de bodem geïnvesteerd door gerststro in te werken en groenbemesters te zaaien. De bedoeling is om op de betreffende percelen komend voorjaar een gewas te telen dat in korte tijd relatief veel stikstof nodig heeft, zoals ijsbergsla. Op die manier wordt de stikstof die vrijkomt bij de vertering direct door een gewas opgenomen.
Lagere kunstmestgift
Met nitraatmetingen en bepalingen van de gewasopbrengst gaat Wageningen UR bepalen in welke mate de maatregelen bijdragen aan het beperken van nitraat in de bodem en het grondwater. Naast dat dit belangrijk is voor de omgeving, is het voor Compliment belangrijk om te weten of de groenbemesters voldoende stikstof binden en naleveren zodat met een lagere kunstmestgift dezelfde productie gehaald wordt.
Zes deelnemers
Naast Compliment nemen nog vijf bedrijven deel aan het project Boeren Innovatie Netwerk de Peel, waaronder bedrijven uit de veehouderij en de akkerbouw. De deelnemers combineren een volwaardige en efficiënte manier van telen met een optimale bodemkwaliteit én minimale nitraatuitspoeling. Het netwerk is een initiatief van AgroProeftuin de Peel.
Advies, financiering en monitoring
De deelnemers krijgen binnen het project ondersteuning in de vorm van advies, financiering en monitoring. AgroProeftuin de Peel doet dit samen met onderzoeksinstelling WUR Open Teelten Vredepeel en adviesbureau Van Tafel naar Kavel. Zij verzorgen het bemesting- en bodemadvies en de nitraatmetingen in bodem en grondwater bij de zes deelnemers. Daarnaast beoordelen ze de bodem op korrelige structuur, beworteling, bodemleven en de aanwezigheid van stikstofknolletjes.
Tools voor ondernemers
Het blijft niet bij de inspanningen van deze zes ondernemers. Wageningen UR en Van Tafel naar Kavel ontwikkelen praktische tools waarmee nitraatuitspoeling en bodemkwaliteit op bedrijfsniveau in kaart is te brengen. Uiteindelijke doel is dat zoveel mogelijk agrarische ondernemers zelf aan de slag gaan met bodemkwaliteit en emissiearm telen.
Metingen op eigen bedrijf
Andere telers in de Peel zijn van harte uitgenodigd de ervaringen en resultaten van het Boeren Innovatie Netwerk te gebruik voor hun eigen bedrijf. Telers die geïnteresseerd zijn in het verduurzamen van hun bedrijf en aan de slag willen met nitraatmetingen kunnen contact opnemen met Bart Jan Wulfse.