Het CO2-project in Noord-Holland om van industrie naar Noord-Hollands glastuinbouwbedrijven had best groter ingestoken kunnen worden, blijkt uit een tussenevaluatie bij betrokkenen.
“Achteraf had deze Green Deal misschien niet alleen op Noord-Holland gericht moeten zijn, maar op West-Nederland”, staat in een overheidsuitgave van de Green Deals in Nederland, door de overheid ondersteunde duurzaamheidsprojecten. De Green Deal loopt nog twee jaar, waarin resultaten haalbaar lijken op gebied van CO2, maar ook warmtedistributie. CO2-levering loopt immers parallel aan restwarmte. De provincie Noord-Holland en Amsterdam onderzoeken daarvoor ook een warmtenetwerk naar glastuinbouwgebieden.
Binnen de deal ‘Duurzame plantengroei met zuivere CO2’ lopen acht zelfstandige projecten rond oplossingen voor het afvangen, transporteren en afnemen van CO2. Zo gaat afval- en energiebedrijf HVC een warmtenet aanleggen naar het glastuinbouwgebied Alton. Hiermee gaat HVC in de helft van de warmtebehoefte van de tuinbouw voorzien, gelijk aan het verbruik van 8.500 huishoudens.
Ook wordt de haalbaarheid van transport van vloeibare CO2 naar de Wieringermeer onderzocht. En AEB investeert in nieuwe technologie om zuivere CO2 aan haar verbrandingsovens te onttrekken. De Rijksoverheid onderzoekt het gebruik van oude defensiepijpleidigen voor CO2-transport.
Het afvangen van CO2 leidde tot onduidelijkheid in regelgeving. Zo zorgt het afvangen van CO2 uit de rookgassen van afvalverwerker AEB uit Amsterdam tot een relatieve toename van andere stoffen in diezelfde rookgassen. De regelgeving bleek daar niet op ingesteld.