De Belastingdienst kan de CO2-heffing glastuinbouw uitvoeren zonder dat het ten koste gaat van de ICT-moderniseringsopgave. Er wordt wel gestudeerd op het uitzonderen van groen gas in die heffing.
Dat stelt staatssecretaris van Financiën Tjebbe van Oostenbruggen in een antwoordennota aan de Eerste Kamer. Voor de Belastingdienst wordt de CO2-heffing glastuinbouw volgend jaar een nieuwe heffing met een nieuwe doelgroep. Daarom zal de dienst aanhaken bij het bestand met belastingplichtigen dat RVO zal verstrekken, schrijft Van Oostenbruggen.
Terugwerkende kracht
De Belastingdienst verwacht door de nieuwe heffing een toename van de werkzaamheden en controles bij de doelgroep tuinders. De dienst moet straks de volledigheid en de juistheid van de aangiften kunnen beoordelen. Eerder werd al bekend dat mogelijk in 2025 nog geen werkzame heffingsafdeling is opgetuigd, maar dat bedrijven met terugwerkende kracht een beoordeling krijgen van de aangifte.
Van Oostenbruggen antwoordt op vragen van de VVD in de Eerste Kamer die de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid aan de orde stelde. Om extra mensen aan te nemen is al geld vrijgemaakt, maar deze zijn nog niet geworven.
Groen gas uitzonderen
Op in ieder geval één punt wordt nog onderzocht hoe de CO2-heffing eruit komt te zien. Er wordt nog uitgewerkt wat de mogelijkheden zijn om groen gas uit te zonderen van de heffingsgrondslag van de CO2-heffing glastuinbouw. In het Convenant Energietransitie Glastuinbouw is namelijk afgesproken dat de CO2-heffing glastuinbouw enkel de CO2-emissies van fossiele brandstoffen belast. Het uitzonderen van groen gas in de heffingsgrondslag van de CO2-heffing glastuinbouw is complex, stelt de staatssecretaris in de brief aan de Eerste Kamer.