De glastuinbouw stootte in 2021 circa 6,5 Mton CO2 uit, waar het doel lag op 6,0 Mton. Het verschil is wel deels kunstmatig.
Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in de Energiemonitor Glastuinbouw. In 2020 haalde de glastuinbouw het emissiedoel wel van 6,2 Mton, maar het lukte in 2021 niet de uitstoot te verminderen. Dat kwam deels door berekeningsafspraken.
Zo is het areaal glastuinbouw in de landbouwtelling opnieuw omhoog bijgesteld met 3 procent, iets waar de glastuinbouw geen invloed op heeft. Tegelijk is het doel aangescherpt van 6,2 Mton in 2020 naar 6,0 Mton in 2021. De stijging van verkoop van elektriciteit is ook een oorzaak van de gegroeide emissie, maar is feitelijk ook een berekeningsverhaal. Door gas te stoken in WKK’s en stroom te verkopen, bespaart Nederland als totaal veel uitstoot-CO2, maar die mag niet aan de tuinbouw toegeschreven worden.
Verkoopprijzen stroom
De stijging van de verkoop van stroom is het gevolg van de energiecrisis. De gunstige verkoopprijzen voor stroom dempten energiekosten. Gemiddeld stegen de energiekosten 25 procent in 2021, berekende Wageningen Economic Research. Toch is geen duidelijk lager energieverbruik zichtbaar in de cijfers.
Twee derde aardgas voor groente
Uit het rapport valt op te maken dat 65 procent van de totale inkoop aardgas voor groententeelt is (en fruit). Bij de verkopen van elektriciteit neemt groenteteelt 78 procent op zich. Toch scoort groente hoog op de toepassing van duurzame energie. Van het areaal kassen met duurzame energie komt 64 procent uit de groenteteelt en 7 procent uit de bloementeelt. Het areaal planten met duurzame energie is 26 procent van het totaal. Groentebedrijven zijn relatief grote bedrijven. Er is schaalgrootte nodig voor verduurzaming. Toch worden nu steeds meer middelgrote bedrijven aangesloten op netwerken.
Groei bij duurzame energie
Wat opvalt is dat de inkoop van duurzame elektriciteit door teeltbedrijven weer groeit, vaak onder druk van teelteisen in milieukeurmerken. Er is bovendien een forse stijging te zien van inkoop van duurzame warmte van derden. Waar glastuinbouwbedrijven in het verleden eigen aardwarmteprojecten startten, gebeurt dat nu met partners van buiten de glastuinbouw en zijn tuinders steeds vaker afnemer in plaats van eigenaar.
Ook de stijging van 60 procent van energie uit biobrandstoffen is opvallend. Circa 310 hectare groentenkassen wordt nu verwarmd met houtstook of biogassen in de WKK. In 2021 openden een aantal grote projecten, maar dat zal door het negatieve segment om deze vorm van duurzame energie niet een aanhoudende groei zijn, is de verwachting.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/