Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

CO2 efficiënter benut met nieuwe techniek

Een voor de tuinbouw nieuwe techniek kan uitkomst bieden om CO2 af te vangen tijdens wkk-draaiuren, en die tijdelijk op te slaan.
In klimaatkamers wordt getest hoe planten reageren op CO2 uit de afvanginstallatie (op de achtergrond). Foto’s: Peter Visser

In klimaatkamers wordt getest hoe planten reageren op CO2 uit de afvanginstallatie (op de achtergrond). Foto’s: Peter Visser

De glastuinbouw kent momenten van CO2-vraag zonder warmtebehoefte. Niet overal zijn kassen aan te sluiten op een extern CO2-leidingnetwerk, zoals OCAP. Een voor de tuinbouw nieuwe techniek kan uitkomst bieden om CO2 af te vangen tijdens wkk-draaiuren, en die tijdelijk op te slaan.

De glastuinbouw zet in op een transitie naar duurzaam en fossielvrij energiegebruik. In de overgangsfase, waarin nog gebruikgemaakt wordt van de wkk en ketel, is het wenselijk dat de optimale momenten van CO2-vraag van het gewas losgekoppeld worden van de tijdsblokken waarin de warmte- en CO2-productie plaatsvindt. Dit kan door de vrijgekomen CO2 tijdelijk op te slaan. Die kan dan gedoseerd worden als de planten daar behoefte aan hebben, ook op zomerse momenten waarop er geen extra warmtevraag is. Of op tijden dat het in de huidige energiemarkt prijstechnisch ongunstig is om de wkk te laten draaien.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers