De totale CO2-emissie van de glastuinbouw bleef in 2015 gelijk op 5,7 Mton en ligt daarmee 0,5 Mton onder het doel voor 2020 (6,2 Mton).
Het uitblijven van verdere daling in 2015 lijkt deels het gevolg van andere aannames in het onderzoek, maar ook een lagere productie per vierkante meter en koudere temperatuur. Dat blijkt uit de jongste jaarlijkse Energiemonitor van Wageningen Economic Research (LEI).
Onduidelijk
De onderzoekers zijn nog altijd op zoek naar welke factoren nu precies wat bijdragen aan die daling van de CO2-emissie. Het is bijvoorbeeld onduidelijk hoe groot de rol is van besparingsmaatregelen in kassen op die lagere CO2-emissie. Voor 2015 schatten de onderzoekers in dat 21% van de daling van CO2-emissie in de laatste 5 jaar door besparing kwam en intensivering/extensivering. Vorig jaar schatte de onderzoekers dat effect nog op 14%. Dit jaar is een onderzoek gestart om meer inzicht te krijgen op het effect van besparing.
Areaalkrimp
Het effect van areaaldaling en electriciteitsverkoop (op de uitgespaarde CO2-uitstoot) is daarentegen juist naar beneden bijgesteld, ondanks een verdere krimp van het areaal van 200 hectare in 2015. Vorig jaar ging de Energiemonitor nog uit van een effect van areaaldaling en electriciteitsverkoop op de uitstoot van 1,53 Mton (84% van de daling van de CO2-uitstoot sinds 2010). Dit jaar is dat bijgesteld naar 1,44 Mton (73% van de daling), ondanks een verdere areaaldaling.
Het effect van duurzame energie op de lagere CO2-uitstoot is juist groter in 2015. Aardwarmte speelde daarin een rol, maar vooral de stijging van duurzame electriciteitsinkoop. Het aantal met aardwarmte verwarmde bedrijven steeg in 2015 met 3 naar 34.
In 2015 werd iets meer elektriciteit verkocht door glastuinbouwbedrijven, blijkt uit de Energiemonitor. De consumptie van elektriciteit steeg ook en is nu 7% van het landelijke electriciteitsgebruik.