Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Cider van appels met een vlekje

Hoe gebruik je producten die ‘over’ zijn of door hun afwijkende vorm minder goed verkoopbaar, zo goed mogelijk? Tuinder Bert den Haan komt in actie. Hij verwerkt samen met collega-fruittelers restappels tot cider.

Laatst geüpdatet:

Bert den Haan, fruitteler in Kerk Avezaath, is een van de vier telers die aan die restappels door de coöperatie laten bewerken. Hij produceert per jaar 1 miljoen kilo appels, waarvan 60.000 tot 80.000 kilo in de categorie restfruit valt.

Bert den Haan, fruitteler in Kerk Avezaath, is een van de vier telers die aan die restappels door de coöperatie laten bewerken. Hij produceert per jaar 1 miljoen kilo appels, waarvan 60.000 tot 80.000 kilo in de categorie restfruit valt.

Hoe gebruik je producten die ‘over’ zijn of door hun afwijkende vorm minder goed verkoopbaar, zo goed mogelijk? Tuinder Bert den Haan komt in actie. Hij verwerkt samen met collega-fruittelers restappels tot cider.

Te klein, niet goed gekleurd, vlekjes op de schil. Een deel van het fruit is niet geschikt voor het winkelschap. Telers spreken over restfruit. De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor verwerkt appels met een ‘vlekje en een plekje’ tot cider (6% alcohol) en sprankel onder de naam Betuwse Krenkelaar. In de Betuwe is de coöperatie inmiddels bekend. Vorig oogstjaar is 30 ton restfruit verwerkt. 4 telers leveren hun restappels aan het Betuws Wijndomein in Erichem, waar de verwerking plaatsheeft.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers