Doorgaan naar artikel

Chinese Kool

‘Spaanse Chinese kool zit Nederland dwars’

“Dat dubbeltje per week erbij hebben we niet gered”, refereert Theo Rooyakkers aan zijn uitspraak tijdens zijn vorige bijdrage aan deze rubriek op 14 december. “Maar dat was natuurlijk ook ijdele hoop. Voor kolen van 800 gram wordt nu circa 50 cent per kilo betaald. Dat gaat, maar er komt geleidelijk natuurlijk wel meer werk aan die kolen. Het zou richting de 60 cent moeten gaan.” Desondanks is de kwaliteit nog steeds prima, hoewel er verschillen tussen de herkomst zijn. “Een perceel met wat zwaardere grond is nou eenmaal beter bewaarbaar. En ik heb een perceel op het laatst nog kunnen pachten, maar daarop was kalkoenenmest en varkensdrijfmest gereden. De bewaarbaarheid van die kolen valt niet tegen, maar je moet ze wel goed in de gaten houden.”

Internationale markt
Hoe de internationale markt zich momenteel verhoudt, is voor hem gissen. “Misschien loopt het in Polen op een eind, dat zou voor ons een voordeel kunnen zijn. En misschien valt er in Rusland wat te slijten. De handel daar neemt sinds de Ehec crisis geen risico’s, maar als daar vraag komt, gaat het meteen ook om het nodige.” Tot eind maart heeft hij kool ter beschikking. “Begin januari hebben we het gezien de prijsvorming rustig aan gedaan. We zullen zelfs moeten doorpakken om eind maart alles weg te hebben.” Verder zit de Spaanse Chinese kool de Nederlandse dwars. “Ik begrijp van handelaren dat ze daar kool kunnen kopen tegen concurrerende prijzen. Ik schat ook in dat het transport vanuit Spanje ongeveer evenveel kost dan de bewaarkosten hier. Het voordeel van Spanje is dan dat ze verse kool kunnen leveren.”

Voorbereidingen 2012
De voorbereidingen voor 2012 zijn bij Rooyakkers inmiddels weer in volle gang. “Ons teeltplan verandert nauwelijks, we blijven hetzelfde of iets minder doen. De uitslagen van de aaltjesmonsters hebben we al binnen en dat ziet er goed uit. De uitslagen van de grondmonsters moeten we nog binnen krijgen. Als het even mee zit zijn we rond half maart alweer aan het planten.” Omdat er komend seizoen meer insecticiden voorhanden zijn, schat hij in dat de bestrijding van koolvlieg, mineervlieg en bladluizen gemakkelijker zal verlopen.

Website PVV
Op de vraag over de Polenwebsite van de PVV steekt Rooyakkers van wal. “Ik zou een brief aan Geert willen schrijven. Het is schandalig wat hij met één uitspraak teweeg kan brengen. Misschien is de wijste weg om er niet te veel aandacht aan te besteden. Ik vraag me af wat Henk en Ingrid bereid zijn te betalen voor bijvoorbeeld een kilo asperge. Ik denk 4 tot 5 euro; de gangbare prijzen van dit moment. Dan is het dus hopen dat de Polen hier blijven, want als die er niet meer zijn zal het aanbod aan asperge hard teruglopen omdat Nederlanders dat werk niet willen doen. En als het aanbod zo sterk zakt, zal de prijs tot het dubbele oplopen. De Polen zijn voor de tuinbouw een oplossing en het heeft hún welvaart gebracht. Het is in mijn ogen een win/win situatie. Veel Polen in Noord-Limburg zijn ook ingeburgerd en van overlast is nauwelijks sprake, uitzonderingen daargelaten.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin