‘Zwarte stippen nog een onontgonnen gebied’
“Nee, eind maart de koelcellen leeg gaan we niet redden”, stelt Theo Rooyakkers naar aanleiding van zijn uitlating op 15 februari in deze rubriek. “Dan moeten we wel heel erg doorpakken, maar de prijzen zijn er momenteel ook niet naar.” Desondanks is er wel vraag, maar is er ook volop concurrentie vanuit Spanje. “Een van mijn vaste klanten heeft nu ook voor Spaans product gekozen en ja, dan ben hem voor dit seizoen kwijt. Maar we hebben vaker jaren gehad dat er in de loop van maart ook weer extra vraag naar Nederlands product ontstond. Dus we wachten het maar af, want echt zicht op de markt heb ik nou eenmaal niet en ik denk niet dat iemand daar echt goed zicht op heeft.”
Wisselende kwaliteit
De kwaliteit betitelt Rooyakkers als wisselend. “Er zijn problemen met zwarte stippen en PPO heeft daar op ingespeeld door onderzoek op te starten. Het is vaag wat de precieze oorzaak is, maar het zal te maken hebben met bewaartemperaturen, perceelsinvloeden en een samenloop van omstandigheden. Maar in wezen is zwarte stippen nog een onontgonnen gebied, waarin we meer duidelijkheid moeten zien te krijgen. Het is goed dat PPO dit oppakt. We bewaren nu tussen 0,5 en 1,0 graad Celsius, maar misschien moeten we wel naar die 1,0 graad.” Dat de kwaliteit sowieso wat achteruit loopt, is inherent aan het moment in het seizoen.
Eerste weer planten
De uitslagen van de grondmonsters heeft Rooyakkers ondertussen binnen en die laten geen verrassingen zien. “Hier en daar moeten we wat bijsturen, maar de verschillen zijn niet groot. Volgende week gaan we de eerste van het nieuwe seizoen weer planten”, aldus Rooyakkers op 14 maart. “Ik zag in de Groenten&Fruit van deze week dat iemand al aan de slag is gegaan met het planten van Chinese kool. Dat vind ik wel vroeg.”
Huisvesting werknemers
Rooyakkers zit nog in zijn maag met de huisvesting voor zijn Poolse werknemers. “We hadden een huisvesting die door de gemeente in alle opzichten was goedgekeurd, maar die goedkeuring stamt nog uit de tijd dat daarvoor in onze gemeente geen beleid was. Nu zijn er mensen die bezwaren hebben ingediend en mogen we de huisvesting vooralsnog niet gebruiken. Dus zijn we op zoek naar een andere optie, maar dat valt niet mee, want in Noord-Limburg begint de aspergetijd aan te breken. Dus mochten er mensen zijn die mij kunnen helpen, dan mogen ze mij via Groenten&Fruit benaderen.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen