De nieuwe onderstam CG11 kan interessant zijn voor herinplantpercelen met een zwakke groei.
Internationaal is er veel aandacht voor de nieuwe reeks van Geneva-onderstammen, gekweekt door de Amerikaanse Cornell-universiteit. De onderstammen zijn vooral interessant omdat ze in tegenstelling tot de standaardonderstam M9 veel minder gevoelig zijn voor herinplantziekte.
Wat betreft groeikracht zijn de selecties CG11 en de iets sterkere CG41 het interessantst voor een intensievere appelaanplant zoals Nederland en België die kennen. De onderstam CG11 is tevens resistent tegen bacterievuur dat in sommige teeltgebieden een groot voordeel ten opzichte van de gevoeligere M9 is.
Vooral toepasbaar bij zwakkere groei
Onderzoeker Ann Gomand liet op de Opendeurdag van Proefcentrum Fruitteelt (Pcfruit) in Sint Truiden (B.) bezoekers twee proeven met Jonagold Redprince en Kizuri (merknaam Morgana) zien. Bij Jonagold waren de verschillen lastig te zien en leken alle onderstammen te voldoen. Wel waarschuwde Gomand voor de wat sterkere onderstam CG41 omdat deze onderstam grovere vruchten geeft, wat bij Jonagold meer te grote appels betekent.
Bij het perceel met het nieuwe ras waren de verschillen overduidelijk. Bomen op M9 waren aanmerkelijk kleiner en hadden de bovenste draad nog niet bereikt. Bomen op de onderstammen CG11 en CG41 groeiden sterker en waren aanmerkelijk hoger. Een wat sterkere groeikracht zou volgens Gomand ook wat grotere appels kunnen opleveren. Dat is bij een kleinvruchtig ras als Kizuri weer een voordeel. Vruchtboomtelers kweken inmiddels al bomen op Geneva-bomen. Volgens onderzoeker Jef Vercammen bevalt de CG 11 beter dan de CG41. In de kwekerij zijn er meer problemen met afbreken bij oculatie op CG41.