Groenten & Fruit Actueel
||

CDA: te makkelijk krijgt tuinder schuld waterkwaliteit

Voorbeeldbedrijven laten zien dat tuinbouw en waterkwaliteit goed kunnen samengaan.
Waterschapsfracties van Delfland brachten een bedrijfsbezoek aan radijsteler Jongfresh in Monster. Foto: Canva

Waterschapsfracties van Delfland brachten een bedrijfsbezoek aan radijsteler Jongfresh in Monster. Foto: Canva

Voorbeeldbedrijven laten zien dat tuinbouw en waterkwaliteit goed kunnen samengaan. Dat was de conclusie van een bedrijfsbezoek van waterschapsfracties van Delfland aan radijsteler Jongfresh in Monster.

De fracties van BBB, VVD, CDA, CU/SGP, Natuur en Ongebouwd van het waterschap Delfland zagen een compleet vernieuwd bedrijf van 8 hectare met waterterugwinsysteem. Voor de bestuurders van Delfland was het belangrijk te weten hoe tuinders in het gebied omgaan met grondgebonden teelt en wat zij nodig hebben van Delfland om dit zo goed mogelijk uit te voeren. Daarnaast is besproken hoe gezamenlijk de waterkwaliteit in het gebied is te verbeteren.

De fracties waren enthousiast over de inzet van de teler die behalve recirculeert, ook zo min mogelijk middelen toepast. Maarten Jansen, fractievoorzitter van CDA Delfland: “Dit bedrijf is een voorbeeld van hoe de toekomst van de (volle) grondtuinbouw eruit komt te zien. Daarom is het zo jammer dat de tuinbouw vaak de schuld krijgt van een slechte waterkwaliteit.”

Ik zie vaak dat ten onrechte wordt gewezen naar telers die niet aan de norm voldoen, terwijl veel bedrijven hun stinkende best doen

In een toelichting stelt Jansen dat hij steeds meer verhalen hoort dat tuinbouw voor een groot deel schuld heeft aan de waterkwaliteit in de polders, die achterblijft bij andere polders. “Ik zie vaak dat ten onrechte wordt gewezen naar telers die niet aan de norm voldoen, terwijl veel bedrijven hun stinkende best doen. Dat als er een lekkage is, dat ze die dan verhelpen. Er zitten rotte appels tussen die het verzieken, die moet je aanpakken.” Dat geldt voor het bedrijf dat recent betrapt werd op lekkage of lozing van dichloorvos.

De aanpak in de polders is sinds een jaar veranderd. Er wordt meer op risicobedrijven gestuurd, zoals huurtuinen of beëindigers. Ook wordt in die polders dieper gebaggerd om mogelijk afgifte uit oude bodemlagen te stoppen.   

Waardevolle praktijkinformatie

De fractie BBB Delfland ziet vooral goede praktische informatie die in debatten kan worden gebruikt. Fractievoorzitter Nieske Dijkshoorn: “Jongfresh laat zien hoe goed onze tuinders met grondteelt eigenlijk omgaan met de uitdagingen die er zijn om de emissies van nutriënten, CO2 en gewasbescherming te beperken. Waardevolle praktijkinformatie, welke we in de debatten, waar veelvuldig een theoretische werkelijkheid overheerst kunnen gebruiken.”

Fadime Örgü, VVD-fractielid wijst ook op het belang van samenwerken. “Wat bedrijven als Jongfresh laten zien, is dat innovatie en duurzaamheid in de tuinbouw hand in hand kunnen gaan. Het is van belang dat het waterschap samenwerkt met ondernemers om deze vooruitgang te blijven stimuleren en de waterkwaliteit in onze regio te waarborgen.”

Gevonden stof uit baggerwerk?

Baggerwerk kan ook de oorzaak zijn van de vondst van het verboden landbouwgif dinoterb, dat in verhoogde concentraties is aangetroffen in Noord-Holland. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier had Deltares ingeschakeld voor een verkennend onderzoek. Volgens Deltares zou het kunnen dat dinoterb in de waterbodem zit en loskomt bij bijvoorbeeld baggerwerkzaamheden. Een directe bron kon Deltares niet vinden.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers