Doorgaan naar artikel

Cao Glastuinbouw verkeerd toegepast; salaris nabetalen

De speciale regels voor oproepkrachten in de cao Glastuinbouw zijn alleen van toepassing voor seizoenswerk. Een bedrijf moet een medewerker loon betalen omdat er een arbeidsverband was ontstaan in administratief werk.

De kantonrechter stelt dat de tuinder ernstig verwijtbaar heeft gehandeld in relatie tot de medewerker. Het bedrijf valt onder de cao Glastuinbouw en gaat ervan uit dat er helemaal geen vast dienstverband was. De medewerker had een oproepovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dat kan overgaan in een overeenkomst met vaste arbeidsduur als er een vast arbeidspatroon ontstaat. Dat was hier het geval. Ze werkte al een aantal uren per week sinds 2019.

Alternatief werk aangeboden

Het bedrijf liet in oktober 2023 weten dat geen administratief werk voorhanden is, maar bood een alternatief aan. Die werkzaamheden voerde ze wel uit, maar alleen als er grote partijen planten of plantaardig materiaal te verwerken waren. Ze maakte dus niet meer de uren die ze voorheen werkte.  Enkele maanden later vroeg de medewerkster de arbeidsovereenkomst te ontbinden en vroeg achterstallig loon aan en transitievergoeding.

Arbeidspatroon ontstaan

Het bedrijf wees naar de cao Glastuinbouw. Daarin staat dat zij geen aanbod voor een vaste arbeidsomvang hoeft te doen, maar de rechter wijst dat af. Die bepaling geldt alleen voor seizoensgebonden functies. Er was volgens de rechter een arbeidspatroon ontstaan met rechten voor de werknemer. Het bedrijf moet daardoor achterstallig loon betalen voor de maanden dat ze niet is opgeroepen voor werk. Ook heeft ze recht op en transitievergoeding. Omdat het bedrijf wel altijd correct met de medewerker was omgegaan, hoeft het bedrijf geen billijke vergoeding te betalen bij de ontbinding van het arbeidscontract.  

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin