LTO Nederland heeft afspraken gemaakt met de Belastingdienst inzake de cafetariaregeling. Wat houdt de cafetariaregeling in, wat is het voordeel en wie mogen de regeling toepassen? Diana Eleveld van de Werkgeverslijn legt uit.
Met het toepassen van een cafetariaregeling kan de werknemer belast loon ruilen voor onbelast loon. Alle werkgevers in Nederland mogen een cafetariaregeling toepassen, mits zij hierover vooraf afspraken hebben gemaakt met de Belastingdienst. In deze afspraken wordt dan vastgelegd welke brutolooncomponenten werknemers kunnen uitruilen tegen nettoloon. Dat pakt zowel voor de werkgever als voor de werknemers financieel gunstig uit.
Voor haar leden hebben LTO Nederland en de aangesloten vaktechnische organisaties toestemming gekregen om de cafetariaregeling toe te mogen passen. Zij hoeven dus niet meer op individuele basis toestemming te vragen, alle bedragen en spelregels liggen al vast.
Collectief voordeel
De collectieve cafetariaregeling voor leden van LTO biedt belastingvoordeel voor buitenlandse seizoenarbeiders en hun werkgevers. Dankzij de afspraken kunnen de meerkosten die seizoenarbeiders maken, die tijdelijk in Nederland verblijven, op een gunstige manier worden verrekend met hun overuren. Er mag alleen uitgeruild worden over de overuren die de seizoenarbeiders werken. De werknemers moeten namelijk altijd hun loon uitgekeerd krijgen in geld over hun standaard aantal uren; in onze sector bedraagt de gebruikelijke arbeidsduur 38 uur per week. Dus over dit loon mag nooit uitgeruild worden.
Bovengrens huisvesting
Kosten die in de collectieve regeling uitgeruild mogen worden zijn de reiskosten tussen het land van herkomst en Nederland, op basis van de daadwerkelijk gemaakte kilometers. Ook dubbele huisvestingskosten mogen worden uitgeruild. Voor deze kosten wordt uitgegaan van de werkelijk aan de werknemer in rekening gebrachte huisvestingkosten.
De bovengrens hierbij is 20% van het wettelijk minimum(jeugd-)loon. Tot slot mogen ook de extra kosten voor levensonderhoud die de werknemer moet maken om in Nederland te kunnen werken worden uitgeruild. Hier gelden vaste bedragen per week voor, afhankelijk van het thuisland van de werknemer.
Alleen buitenlandse werknemers die zelf in dienst zijn bij een agrarische werkgever die lid is van één van de genoemde organisaties vallen onder de collectieve cafetariaregeling. Uitzendbureaus en payrollbedrijven mogen de LTO-afspraken dus niet toepassen.
6-10% besparing op loonkosten
Het uitbetalen van een bepaald deel van het brutoloon als netto bedrag is niet alleen gunstig voor een werknemer (hij heeft ongeveer 10 tot 15% meer nettoloon in handen) maar ook voor de werkgever. Over het gedeelte dat netto uitbetaald wordt hoeven namelijk geen werkgeverslasten te worden betaald. In het geval van de collectieve cafetariaregeling voor leden van LTO loopt het voordeel op tot gemiddeld 6-10% in de loonkosten over alle gewerkte uren.
Om de cafetariaregeling te mogen toepassen dient deze te worden overeengekomen in de arbeidsovereenkomst van de werknemer. Hier zijn voorbeeldcontracten van beschikbaar bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw. Deze voorbeelden zijn ook vertaald in het Engels, Pools, Roemeens en Bulgaars, zodat ook de buitenlandse werknemer goed kan begrijpen wat de regeling inhoudt.
Verbod op inhoudingen
Met de komst van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) is het wellicht vanaf 1 juli 2016 niet meer toegestaan om inhoudingen en verrekeningen op het wettelijk minimumloon van de werknemer te doen. Echter dit onderdeel van de WAS is nog steeds niet definitief goedgekeurd. Maar ook als het verbod op 1 juli 2016 in werking zal treden blijft het mogelijk om de collectieve cafetariaregeling van LTO toe te passen. Dit is namelijk een fiscale afspraak over het uitruilen van overuren en dit gaat dus altijd over het loon boven het wettelijk minumum. Bij toepassing van de collectieve cafetariaregeling wordt nog steeds het loon over de eerste 38 uur volledig uitbetaald.
Kijk voor alle spelregels en voorwaarden inzake de collectieve cafetariaregeling op www.werkgeverslijn.nl.