Doorgaan naar artikel

Cabaretier Dolf Jansen staat nog blanco in de glastuinbouw

Een geëngageerd cabaretier en een bestsellende antropoloog laten zich tot en met vrijdag onderdompelen in de tuinbouw. Dit zorgde meteen al voor een aardig persmomentje.

Het bezoek is er een in de serie zogeheten ‘residencies’, georganiseerd door stichtingEatThis. Eerder werden al medici en prominenten uit de sportwereld in de tuinbouw ondergedompeld. Het idee is dat als invloedrijke Nederlanders het verhaal van de tuinbouw van dichtbij te zien en te horen krijgen, dat een veel breder uitwaaierend positief effect zal sorteren.

Informatie uit eerste hand over glastuinbouw

“Ik zeg wel eens wat over de agrarische sector. Dus is het goed om uit de eerste hand informatie te krijgen over de glastuinbouw.” Cabaretier Dolf Jansen trekt de plastic overschoenen over zijn hardloopschoenen, na soepeltjes door de hygiënesluis te zijn gestapt. Zijn ervaringen met het Westland gaan al best lang terug. Als jongeling liep hij de halve afstand van de Westland Marathon, toen die nog elk voorjaar twee weken voor de inmiddels veel bekendere marathon van Rotterdam werd georganiseerd.

“Wat mij daar nog van bijstaat is dat er wel wat publiek langs de weg stond en bij die kassen. Maar niet dat ze erg enthousiast aan het klappen en juichen waren. En ik kon toch wel wat ondersteuning gebruiken.” Hij doet voor hoe de Westlanders er toen bij stonden, handen in de zakken, de gezichten ietwat blanco, hier en daar een zuinige aanmoediging.

Omslaan in enthousiasme

Aandachtig aantekeningen makend in zijn opschrijfboekje, bekijkt Jansen het nu op zijn beurt ook nog wat blanco. Of dat nog in enthousiasme zal omslaan moet blijken tussen nu en vrijdagmiddag. Samen met antropoloog en publicist Jitske Kramer bezoekt Jansen tot dan bedrijven in Westland en Oostland, zoals woensdag Greenco en Tomatoworld en de minikomkommerkwekerij van Peter van der Wel en later ook onder andere de beide Kopperts (Cress en die van de groene gewasbescherming), Harvest House en Trias Westland.

Zijn reisgenoot op de driedaagse excursie bleef bij de eerste hygiënesluis al bijna steken. Ze wilde zich op haar suède schoenen met hoge hak liever niet op de desinfecterende borstelbaan wagen. Op een paar inderhaast aangerukte Crocs kan ze alsnog komen kijken naar de net geplante tomatenplantjes in de demokas van Tomatoworld.

Biologie uitzetten

De twee worden ook even aan het werk gezet. Ze mogen door de kas heen zakjes ‘biologie’ uitzetten, encarsia’s die de poppen van wittevlieg parasiteren. De twee kregen de slag al gauw te pakken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin