Doorgaan naar artikel

Brussel zwakt braakregeling fors af

De Europese Commissie heeft ingestemd met een vrijstellingsregeling voor de verplichte braak van landbouwgrond. De voorwaarden zijn daarbij behoorlijk afgezwakt. Deelnemers aan het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moeten 4% van het bouwland braak leggen om premie te ontvangen.

Eerder stelde de Europese Commissie voor om telers de mogelijkheid te geven om in plaats van 4% niet-productief land 7% van het areaal in te vullen met stikstofbindende gewassen of vanggewassen, met een wegingsfactor van 0,3. Dit alternatief is nu verlaagd. In plaats van 4% van het areaal braak te leggen, mag een ondernemer er ook voor kiezen om 4% stikstofbindende gewassen of vanggewassen verbouwen zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij wordt de wegingsfactor 1. Daarmee wordt het alternatief een stuk aantrekkelijker. Een teler met 100 hectare mag de braakplicht nu invullen met 4 hectare vanggewassen, in plaats van met 23,3 hectare vanggewassen.

RVO heeft moeite met wijzigingen

Of Nederlandse boeren kunnen gebruikmaken van de regeling, is nog niet duidelijk. Lidstaten hebben de mogelijkheid om af te zien van de regeling. Hoewel Nederland voor het voorstel was, heeft uitvoeringsorganisatie RVO laten weten de wijzigingen niet meer door te kunnen voeren in de systemen.

LTO Nederland is hier kritisch over. “Vorig jaar konden de regels op het laatste moment worden aangepast. Dan kan dat nu ook”, zegt LTO-akkerbouwvoorzitter Tineke de Vries. “Desnoods begint de aanmeldperiode voor het GLB gewoon wat later.”

Lees ook: Innen GLB- en vergroeningsbetaling uitdagend en frustrerend

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin