Doorgaan naar artikel

‘Brussel laat zich in 2023 gelden’

Het is het enige gegarandeerde voor 2023: niet saai. Zoals dat eigenlijk voor elk voorgaand jaar geldt. De agenda staat boordevol.

En dan is er altijd de factor onverwacht, zoals in 2022 de inval van Rusland in Oekraïne. De oorlog houdt de wereld nog steeds in zijn greep. Handelsstromen zijn veranderd. In energie moet een andere balans worden gevonden.

Brussel laat zich in 2023 nadrukkelijk gelden. Welbeschouwd is de stikstofcrisis een uitwerking van Brussels beleid in de jaren negentig. De provincies moeten in opdracht van minister Christianne van der Wal aan de slag. Collega Piet Adema zet vol in op het landbouwakkoord. Het is allemaal best lastig. Het vertrouwen is broos.

Brussel sleutelt nog aan Green Deal

De Europese Commissie sleutelt nog aan de zogenoemde Green Deal, met daarin vergaande plannen om biologische landbouw te stimuleren, maar bijvoorbeeld ook om de inzet van middelen terug te dringen. Nederland heeft op dit punt al alarm geslagen.

Uitvoeringsorganisatie RVO.nl worstelt nog met het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor 2023-’27 met ingewikkelde eco-regelingen. En dan staat klimaat nog op de kaart. Vergeet vooral klimaat niet, nog los van alle weersextremen. En last but not least: het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Ook Glastuinbouw Nederland heeft de Europese agenda in het vizier. Brussel praat dit jaar over nieuwe veredelingstechnieken, energie, substraat, duurzame systemen en bodem. In 2023 moet ook duidelijkheid komen over etikettering. Met diverse (fiscale) acties kan de consumptie van groenten en fruit een stimulans krijgen. Net als dit voor verspilling geldt.

Lees ook: Dit weten we over nieuw GLB en hoogte landbouwsubsidies

Politieke aardverschuing na verkiezingen provincies?

De vraag is ook hoe de verkiezingen voor Provinciale Staten, indirect in de Eerste Kamer, uitpakken. De huidige onvrede zou weleens voor een politie aardverschuiving kunnen zorgen. Soms misschien wenselijk. Tegelijkertijd schept dit ook weer grote verwarring. De sector heeft juist behoefte aan duidelijkheid.

Het is een cliché, maar waar: samen sterker. In Nederland, én in Europa is het goed om samen op te trekken. Verdeeldheid geeft anderen de kans selectief te winkelen in oplossingen.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin