‘Stikstof in de rij, dat werkt veel nauwkeuriger’
“Zeer progressief in zijn teeltaanpak. Ik ben er stil van”, reageert Rien Flohil in Espel op het bericht dat een groot deel van het bedrijf van broccoliteler Stan Hage in Steenbergen een dag eerder door brand werd verwoest. Hij teelt zelf ook broccoli die hij rechtstreeks levert aan handelaren voor de binnen- en buitenlandse markt. “Deze manier van afzetten past me het beste, met de kortste lijn tussen consument en producent, en de meeste binding van de handel met jouw product. Wat overigens niet wil zeggen dat je altijd de beste prijs krijgt in vergelijking met grote afzetorganisaties als The Greenery.”
Crownbroccoli
Flohil teelt inmiddels zo’n 20 jaar broccoli, die in het begin nog van het speartype was. “De crownbroccoli die nu zo gewoon is, moest toen nog geboren worden. ”Naast broccoli teelt hij op bescheiden schaal spitskool en hij heeft een afdeling boomkwekerij, voor het vermeerderen van vruchtboomonderstammen.
Verder heeft hij enkele meer op extensieve leest geschoeide akkerbouwteelten –“daar hebben we weinig werk aan”-, en verhuurt hij land voort de pootgoedteelt. De grondsoort zavel met gemiddeld 20 procent afslibbare delen, die als het weer mee wil werken bij voorkeur eind januari/begin februari geploegd wordt. “Krijg je dan nog vorst, dan kan die er nog mooi op inwerken.”
Rassenkeuze
De eerste broccoli ging in week 11 de grond in, met planten van het vroege ras Sirtaki uit een 96-gatstray. In week 12 volgde een tweede planting met Sirtaki, toen met kluitplanten. Voor week 13 en 14 staat Sirtaki weer op het programma, in week 13 gecombineerd met Pharos, en in week 14 met Parthenon. ”Met risico van harteloosheid bij vroege plantingen, maar dit is mede dankzij de aanpak door onze plantenkweker tot op heden altijd goed gegaan.”
Plantverband veranderd
Flohil werkt met een vijfrijige Tex-planter met 50 centimeter afstand tussen de aansluitrijen van de werkgangen en 50 centimeter tussen de rijen onder de trekker, en op 60 centimeter tussen de rijen in het trekkerspoor. Daar hoort een spoorbreedte bij van 1,60 meter. “Voorheen werkten we met 75 centimeter tussen de rijen, maar dan is de plantverdeling wat minder gelijk. Nu staan ze meer in een vierkantsverband, dat komt de uniformiteit ten goede.”
Vloeibare meststoffen
De bemesting gaat met vloeibare meststoffen aan de basis als Flex (in de eerste vijf plantingen) en met NTS. “Dat doen we voor het zesde jaar, in rijenbemesting, dus waar de planten staan. Op deze manier kun je minimaal 10 procent op stikstof besparen. Voor broccoli wordt 270 kilo zuivere stikstof per hectare geadviseerd. Onze dosering varieert van 180 tot 225 kilo per hectare, afhankelijk van de hoeveelheid stikstofmineralisatie en stikstofuitspoeling. Om dat laatste te beperken ben ik ook voorstander van meststoffen met ureaseremmers of nitrificatieremmers als DMPP”. In de teelt wordt indien nodig bijbemest met KAS of met kalksalpeter. “Dat gaat op het gevoel, bij twijfel nemen we een grondmonster.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen