‘Haasje groot, plantertje dood’
Zijn vroegste broccoli, van het ras Sirtaki in een planting van week 11 ging aanvankelijk boven verwachting van start, vertelt Rien Flohil in Espel. Totdat het weer in april omsloeg. Normaal zou het vliesdoek er voor Koninginnedag af zijn gegaan, deze keer bleef het gewas zo’n twee weken langer onder het doek. “Dat heeft het gewas al met al toch nog goed gedaan, doordat zo voorkomen werd dat het gewas een terugval opliep.”
Vertraging valt mee
“Wanneer we beginnen met oogsten? Even mijn zoon Peter vragen, hij is een optimist… Dat wordt volgende week, zegt hij, dat zal ongeveer wel kloppen. Aanvankelijk rekende ik op een flinke oogstvertraging, maar dat lijkt uiteindelijk mee te vallen. Ik denk dat we uiteindelijk een week later zullen beginnen als normaal. De daarop volgende plantingen in weken 12 en 13 zijn eveneens afgedekt geweest, die volgen elkaar nog goed op. De planting in week 14 met Sirtaki en Parthenon moesten het zonder afdekking stellen, daar kun je nu al van zien dat er een gat gaat vallen.”
Wild van wild
Veel vervelender zijn vooral de hazen en duiven. “Je kunt rustig opschrijven dat ‘de heer Flohil wild wordt van het wild’. Het wordt jaar op jaar steeds gekker. Het wild is onderhand heilig verklaard. Buiten het jachtseizoen mag je tegen hazen niets doen. Dan komen ze kijken naar de schade, dan wordt opgemerkt: ‘het valt wel mee met de vreterij, want het hartje van de plant leeft nog.’ Houtduiven blijken holenduiven te zijn, die zijn ook heilig. Je moet alle maatregelen nemen om wild te verjagen, maar alles wat je doet heeft een tijdelijk effect.”
Flohil vervolgt: “Claimen is verspilde moeite. Ik ben er vorig jaar nog wel mee bezig geweest, ik had een kavel met 40 procent schade. Ik kreeg uiteindelijk nul op het rekest. Naar de reden kun je gissen. Ze vinden altijd wel een afwijzingsgrond, omdat je iets niet hebt gedaan, of te weinig. Dat frustreert enorm, want de marges zijn dusdanig klein dat je je geen productiederving kunt permitteren. Terwijl je zelf wel geacht wordt inspanningen te leveren om de omgeving en het milieu te sparen. We werken bijvoorbeeld met rijenbemesting. Dat doen we graag, maar in feite wordt die inspanning op geen enkele manier gehonoreerd, bijvoorbeeld in de vorm van verantwoord wildbeheer en een redelijke vergoeding van schade waar je – ondanks alle inspanningen – niets aan kunt doen. Haasje groot, plantertje dood, dat is momenteel de situatie.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen