Het Verenigd Koninkrijk overweegt eigen beschermende maatregelen tegen ToBRFV na de brexit-periode.
Het verantwoordelijke ministerie Defra verwacht dat eigen onderzoek en een internationale risico-analyse van plantgezondheidsplatform EPPO goede nieuwe inzichten zal opleveren voor nieuw ToBRFV-beleid. Dat stelt Defra-vertegenwoordiger Matthew Everatt in een pas gepubliceerd Brits webinar over de tomatenziekte.
Eigenstandig opstellen
Defra ziet een duidelijk voordeel in het eigenstandig opstellen van ToBRFV-maatregelen, los van de Europese. De brexit maakt dat mogelijk. Eventuele eigen maatregelen kunnen pas op zijn vroegst ingaan aan het einde van het jaar als de transitieperiode voor de brexit afloopt. Of het werkelijk komt tot eigen ToBRFV-maatregelen zal ook afhangen van onderhandelingsresultaten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.
Geen ruiming in VK
Everatt gaf inzicht in het Britse bestrijdingsplan mocht er dit seizoen opnieuw een uitbraak zijn op Britse bodem. Bij een uitbraak zal niet direct geruimd worden, zoals vorig jaar. De nadruk ligt op het beheersen van de uitbraak door strikte hygiëneregels. Daarmee liggen de Britten op dezelfde lijn als Nederland, maar wijkt de aanpak af van de Fransen en Spanjaarden die wel overgaan tot directe ruiming.
Verspreiding snel verlopen
Volgens Adrian Fox, één van de ToBRFV-onderzoekers van de Britse plantgezondheidsdienst Fera, verspreidt het virus zich nu snel over de wereld. Er zijn 13 landen officieel naar buiten gekomen met besmettingen. “We weten dat er daarnaast nog berichten zijn die niet bevestigd zijn.”
Over besmettingen in andere teelten zei Fox dat nu ook in het Midden-Oosten berichten zijn van besmetting van teelten van pepersoorten. Tot nu toe was besmetting alleen in Mexico opgetreden in deze gewassen. Berichten over besmetting van aubergine zijn volgens Fox gedeeltelijk waar. Het is aangetroffen in zaad, niet in de teelt van aubergine.
Zaad mogelijk niet belangrijkste bron
Internationale deskundigen raken er steeds meer van overtuigd dat zaad niet de belangrijkste besmettingsroute is voor besmetting van bedrijven met het virus. In Israël is ook uit onderzoek in 1.100 planten uit besmet zaad gebleken dat besmet zaad zelden leidt tot besmet gewas. In Nederland is recent wel één van de besmette teeltbedrijven gekoppeld aan besmet zaad uit Peru. Plantenkwekers die zaad van dezelfde herkomst gebruikten, bleken echter niet besmet, meldde Tuinbouwalert deze week.