Britse plannen om consumptie gezonder te maken, brengen veel te weinig voor groenten en fruit.
Dat stelt Thijs van Rens, de Nederlandse professor economische studies aan de University of Warwick in Engeland. Hij reageert daarmee op de Food strategy, recent door de Engelse overheid opgesteld. Van Rens onderzocht zelf dat als de overheid groenten en fruit subsidieert met 25%, de consumptie 15% zal toenemen. Over belastingen en subsidies staat niets in de Food strategy, concludeert Van Rens. “Het is een verschrikkelijk, nietszeggend stuk. Vrijwel alles wat erin staat zijn dingen die al waren afgesproken, of losse intentieverklaringen.”
Schoollunches lichtpuntje
De Food strategy volgt op een onafhankelijk rapport met aanbevelingen uit de commissie Dimbleby, een Britse restauranthouder. Zijn eerste aanbeveling was om iets te doen met belastingen en subsidies om consumptie van dierlijke producten te remmen en plantaardige producten te stimuleren. Van Rens: “Daarvan is nergens iets terug te vinden. Het enige dat er wel in staat, wat wellicht enige zoden aan de dijk zet, is een aantal maatregelen om schoollunches gezonder te maken, Daar heeft voetballer Marcus Rashford zich sterk voor gemaakt, met heel veel publiciteit er omheen.”
Groentenmarkt werkt niet
De commissie Dimbleby deed aanbeveling om consumptie van groenten en fruit met 30% te verhogen en gaat dus veel verder gaat dan het overheidsbeleid.
Van Rens stelt dat de groenten- en fruitmarkt niet werkt. De overheid moet die markt repareren. Nu hebben groente en fruit soms wel 40% vaste kosten, terwijl deze kosten bij ongezonde voeding vaak veel minder zijn. Voor groenten en fruit gaat het om kosten voor derving of de fijnmazige levering en aanvulling van winkelschappen. Groenten en fruit in arme wijken zijn vaak nog duurder, omdat de verkopen lager zijn en de kosten dus over minder product uitgesmeerd worden.