Britse telers moeten arbeid vervangen door automatisering, met steun uit het Britse stelsel dat GMO-subsidie vervangt.
Dat advies geeft een overheidscommissie over maatregelen om steeds nijpender arbeidstekorten op te vangen in het Verenigd Koninkrijk. De situatie in groente en fruit is zorgelijk overzees. De investeringen en daarmee groei van Britse teeltbedrijven staat onder druk. Telers zijn terughoudend door arbeidstekorten. De vollegrondsgroenteteelt kromp 9.000 hectare sinds 2010 toen op 121.142 hectare werd geteeld in het Verenigd Koninkrijk. In 2021 was het handelstekort op groenten en fruit € 11,6 miljard. Dat betekent dat het land veel meer importeert dan exporteert. Het handelstekort was het grootst in 10 jaar.
Brits alternatief GMO
In een van de aanbevelingen geeft de commissie het advies het eigen Britse subsidiestelsel dat de GMO-regeling van de EU moet vervangen sterk op arbeidsvervanging gericht moet zijn of productiviteitsverhoging. In plaats van het stelsel GMO, waar subsidie naar telersverenigingen ging, moet het nieuwe Britse subsidiestelsel vanaf 2026 gericht zijn op directe steun aan telers, vindt de commissie. De Britse overheidscommissie stond onder leiding van John Shropshire, oprichter van G’s, één van de grootste Britse teeltbedrijven.
Ook hogere verspillingscijfers
Ook de verspillingscijfers zijn ernstig verslechterd doordat product op het land blijft liggen. De Britse boerenbond NFU schat dat door arbeidstekorten verspilling alleen al bijna € 70 miljoen bedroeg in de eerste helft van 2022. Dan is het nog geen oogstseizoen.