Grond op het Britse platteland is in het jaar tot eind september gemiddeld 8% in prijs gedaald. In het derde kwartaal bleef de daling wel beperkt tot 1,3%. Door de val van het Britse pond is de belangstelling van buitenlandse kopers sterk toegenomen.
Dat meldt de in plattelandszaken gespecialiseerde makelaarsorganisatie Knight Frank. In de afgelopen drie maanden bracht een perceel grond op het platteland gemiddeld £17.800 (momenteel €19.600) per hectare op. De daling in die periode was de geringste sinds de Britse grondprijzen eind 2015 begonnen in te zakken. De daling is gedeeltelijk toe te schrijven aan Brexit, maar heeft toch vooral te maken met de veel lagere prijzen voor agrarische grondstoffen, schrijft Knight Frank. Bovendien gingen de grondprijzen in het jaar tot september 2015 met 8% omhoog. “We zijn dus weer terug waar we waren. Vanwege de situatie op de wereldmarkten is er even adempauze genomen.”
Snelle reacties van buitenlandse gegadigden
Knight Frank signaleert dat in de maanden voor het EU-referendum een groot aantal transacties tijdelijk in de ijskast is gezet. “Hoewel de uitslag niet was wat velen hadden verwacht, zijn de meeste transacties daarna toch weer snel afgerond.” De makelaars zijn verder verrast door de snelle reacties van buitenlandse gegadigden, die sterk wordt gestimuleerd door het zwakkere pond. “We kregen al een paar uur na het referendum belangstellenden aan de telefoon.”
Knight Frank is optimistisch over de nabije toekomst: “Deze eerste maanden na Brexit waren de echte test voor de grondmarkt. Er is geen sprake van een terugval van de activiteiten. Nu de wereld niet blijkt in te storten en we voorlopig hier ook geen verkiezingen krijgen met alle onrust van dien, beginnen velen te denken dat het eigenlijk geen nut heeft om verkoop verder uit te stellen. Wat er gebeurt nadat we feitelijk uit de EU zijn getreden, is koffiedik kijken. Boeren en anderen moeten daarbij wel realistisch blijven wat de vraagprijs betreft. Het is echt geen kopersmarkt.”