Vertraagde onderhandelingen waardoor telers wel moeten tekenen, tussentijdse wijziging van afspraken. Voor inkopers moet er een gedragscode komen om het evenwicht in de keten te herstellen.
Het is tijd voor nieuwe overheidsmaatregelen en regulering om de keten van groenten en fruit sterker te maken. Dat vindt de Britse land- en tuinbouworganisatie NFU (National Farmers Union). De bond doet een aantal aanbevelingen. Zo moet er een gedragscode komen voor inkopers om misbruik van de inkoopmacht te voorkomen. De NFU noemt daarvoor voorbeelden uit de praktijk. Inkopers vertragen contractonderhandelingen om druk op de telers uit te voeren. Zij kunnen daardoor moeilijk hun seizoen plannen of nog overstappen naar een andere afnemer. Ook zou de overheid moeten optreden tegen contractuele wijzigingen gedurende het afzetseizoen, waarmee telers worden geconfronteerd.
Het Britse ministerie van landbouw Defra is een consultatieronde gestart om te bezien hoe de keten voor groenten en fruit eerlijker en beter kan werken. Dat moet tot nieuwe regelgeving leiden. NFU is één van de organisaties die voorstellen hiervoor doet.
Ook toezicht inkopers groenteverwerkers
De NFU doet meer aanbevelingen. Zo moeten regels voor inkoop en toezicht ook worden verbreed naar inkoopprocessen door groenteverwerkers en voedingsfabrikanten. De consultatie valt op een moment van aanhoudende uitdagingen in de sector. Zo zijn productiekosten de afgelopen twee jaar met maar liefst 39 procent gestegen. Verder is er onzekerheid over een langetermijnplan voor seizoensarbeiders. Telers hebben meer vertrouwen nodig om investeringen te kunnen doen voor de lange termijn. De NFU pleit daarom voor maatregelen om het inkoopproces eerlijker te laten verlopen met een gelijke krachtsverdeling. Een gedragscode voor inkopers hoort daarbij.