De NVWA meldt dat de Brexit-eisen voor vooral groenteproducten uit de EU per juli ingaan. Bekend was al dat producten als appel en peer en kleinere groentesoorten vrij ingevoerd kunnen worden omdat ze laagrisico-producten zijn.
Vanaf 1 juli zijn voor producten uit de mediumrisk groep fytosanitaire certificaten vereist. Voor een aantal producten is ook nog een vooraanmelding nodig, een pre-notification in de Britse overheidssystemen. Dit meldt de NVWA, die uitgaat van daadwerkelijke ingang op 1 juli.
Het laatste uitstel van 1 januari 2025 naar 1 juli 2025 kwam afgelopen najaar om het nieuwe Britse kabinet tijd te geven de maatregelen te bekijken. Daarna werd ook duidelijk dat een aantal producten buiten de Brexit-eisen blijft.
Inspectie door KCB
Voordat een fytosanitair certificaat voor het VK wordt afgegeven, moet de zending geïnspecteerd zijn. Dat kan op de klassieke manier met een inspectie van de zending zelf door de KCB. Daar is de mogelijkheid van voorraadinspectie bijgekomen. De KCB inspecteert dan fysiek de voorraad op de bedrijven. Dat is een flexibeler systeem, maar daarvoor is een erkenning nodig.
Bevoegde fytosanitaire controlemedewerkers van de bedrijven zelf voeren die controle uit. De medewerkers kunnen ook van gekoppelde bedrijven afkomstig zijn. Bedrijven moeten voor zo’n erkenning een goedgekeurd bedrijfsplan hebben en bevoegde fytosanitaire controlemedewerkers.
De KCB liet in haar recente jaarverslag weten nog geen zekerheid te hebben wat het ingaan van de Brexit-eisen betekent voor haar bezetting en capaciteit. De Brexit-eisen bij sierteelt leidden in 2024 tot een tegenvaller. Meer bedrijven namen een voordeliger voorraadcontrole in plaats van zendingcontrole. KCB had met een hoger aantal zendingcontroles rekening gehouden en dito inkomsten.