De provincie Brabant wil de innovatiekracht in de sector actief aanjagen.
Boeren en tuinders moeten naast plantaardige producten en vlees, melk of eieren ook energie produceren, mestverwerking moet worden omgebogen naar mestverwaarding en boerderijen moeten weer verbonden zijn met burgers. Brabant wil in 2020 tot de meest innovatieve, duurzame en slimme agrofoodregio’s van Europa behoren en introduceert een eigen standaard: Brabant Quality.
Landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) wil ruimte bieden aan innovatieve boeren omdat zij vindt dat de sector niet snel genoeg vooruit boert. Voor 2016-2019 is € 31 miljoen uitgetrokken voor de ontwikkeling van de Brabantse agrofoodsector, met een sterke focus op varkenshouderij. Daarvoor wordt een saneringsplan uitgewerkt. Toch is er ook een belangrijke plantaardige connectie. Brabant wil ten minste twee toekomstbedrijven creëren, waarvan één plantaardig en één veehouderij.
Ook wil Brabant onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om plantaardige en dierlijke sectoren meer met elkaar in contact te brengen rond de thema’s mestverwaarding en bodemkwaliteit en zo tot samenwerking te komen.
De plannen voor meer sturing van de land- en tuinbouw leidde al tot kritiek van oppositiepartij PVV die het college beticht van oude Oost-Europese planeconomie, waarmee de vrijheid van de ondernemers in het geding komt. De VDD behoort tot de coalitiepartijen in Noord-Brabant.