Medio september wordt aan kopers voor percelen in glastuinbouwgebied Deurne inzicht geboden in voorwaarden voor een koopovereenkomst.
Dat stelt gedeputeerde Erik van Merrienboer in een memo aan Provinciale Staten. Merrienboer gaat er in de memo vanuit dat in 2022 aardwarmte beschikbaar komt voor telers in het gebied. In de memo staat dat uit het seismologisch onderzoek is gebleken dat ‘potentiële bronnen in zicht zijn’. Dat is opmerkelijk, omdat nog niet openbaar gemaakt is of het seismologisch onderzoek voor Deurne gunstige resultaten oplevert.
‘Dit is een hele belangrijke fase in de ontwikkeling van het glastuinbouwgebied’
Belangrijke fase Deurne
Ook bij Tuinbouwvestiging Deurne BV is die uitslag van het seismologisch onderzoek nog niet bekend, maar de brief is een positief signaal, zegt directeur Henry Rijsdijk. “We hebben nog geen resultaat vernomen, maar wel van een ambtenaar een uitnodiging gehad voor een overleg. Dit is een hele belangrijke fase in de ontwikkeling van het glastuinbouwgebied in Deurne.”
Slag om de arm
De provincie Noord-Brabant kon niet reageren op de memo in verband met vakantie van ambtenaren en Van Merrienboer. De gedeputeerde houdt in de memo een slag om de arm, maar die onzekerheid behelst vooral de techniek. “In Nederland is nog nergens tot deze diepte geothermie ontwikkeld: 3,5 kilometer diep. Daardoor is het niet uit te sluiten dat de planning moet worden aangepast.”
De ontwikkeling van het glastuinbouwgebied in Deurne kan definitief worden als in december een provinciaal besluit wordt genomen over stikstofeisen voor het gebied. Alleen bij de meest duurzame vorm van glastuinbouw zal de provincie meewerken. Dat lijkt met aardwarmte gegarandeerd.