In Bleiswijk is een kas uitgerust met een F-CLEAN film-materiaal in plaats van met glas.
Bij Wageningen Universiteit & Research (WUR) in Bleiswijk is een kas voorzien van een nieuw aluminium deksysteem. Dit speciale ontwerp maakt het mogelijk om op de kas snel en strak een hoogwaardig F-CLEAN film-materiaal te spannen. Met het gebruik van diffuus F-CLEAN als kasbedekking wordt een Hortiscatter (lichtverstrooing) van meer dan 60% in de kas gegarandeerd.
Het sterke ETFE-materiaal verkleint de kans op hagel- en stormschade. Het heeft een hogere licht- en UV-transmissie dan glas, polyethyleen of polycarbonaat. Hierdoor dringt een vollediger spectrum van zonlicht door naar het gewas. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in een vroegere bloei of zoeter fruit.
Grote overspanningen mogelijk
Het deksysteem biedt kansen om de kap- en vakmaten te vergroten. Het is met drie verschillende ventilatieconfiguraties uit te rusten, waaronder de dubbel doorlopende luchting, zoals toegepast bij WUR. Met behulp van speciale hulpmiddelen zoals de bijgeleverde dekwagen is het materiaal extreem strak te spannen. Deze dekwagen draagt ook sterk bij aan een de grote snelheid waarmee de kas gebouwd kan worden en het F-CLEAN te installeren is, alles met een hoge bouwkwaliteit.
Teeltverbetering
De Venlo F-CLEAN kas is onderdeel van het Innovatie en Demo Centre (IDC) Energie bij WUR in Bleiswijk en wordt mede gefinancierd binnen het programma Kas als Energiebron. Het doel van de kas is de productie en productkwaliteit van verschillende teelten te verbeteren, zonder gebruik van belichting en fossiele energiebronnen. Hierbij speelt het F-CLEAN dekmateriaal een belangrijke rol. Als eerste zal er een aardbeienteelt in de proefkas komen te staan.
Naast de WUR zijn de initiatiefnemers Certhon, producent en engineer van hightech turnkey tuinbouwprojecten, ontwikkelaar en producent van kasdeksystemen BOAL Systems, en het Japanse AGC dat leverancier is van F-CLEAN.