“Wat DLV propageert, doen we al jaren”, reageert Patrick Bouten in Meijel. Op één van de twee locaties van zijn glasbedrijf heeft hij nog wel Elsanta in de doorteelt, maar dat aandeel is niet zo groot meer.
“Via The Greenery leveren we veel aan Duitse klanten. Die haken af na oktober. ‘Aardbeien met kerst’ is vaak nog maar enkele dagen lucratief. En met gunstig weer kan het gebeuren dat tot november nog van de buitenstellingen geplukt wordt. Allemaal redenen om te kijken naar alternatieven.
Aromio Red
Zo’n zeven, acht jaar geleden stapte Bouten op de boot die toen ‘Aromio Red’ heette, met een aantal collega’s rond het ras Ava. Het idee was goed, met een vroeg startende doordrager die daarna het hele jaar door zou blijven produceren. “We hadden toen één afdeling met Ava. De teelt liep steeds vast in de zomer. Bovendien moesten we opboksen tegen de smaak van Lambada, daarmee bleven we ook achter.”
Bouten heeft de slag inmiddels wel behoorlijk te pakken. Het seizoen wordt geopend met het ras Sonata. “Dat is ook vroeg en kan productie maken.” De Sonata-teelt werd vorig jaar opgevolgd door Triumph, voor de productie in de zomer en als gedeeltelijke vervanging voor de herfstpluk van de in augustus geplante Elsanta.
Zekerheid inbouwen
Dit seizoen is de teelt na Sonata wat anders ingericht. Het areaal Triumph is gehalveerd en de vrijkomende kasruimte wordt rond half juli volgezet met zware planten van het ras Jive. “Ik heb Jive vorig jaar gezien in een augustusplanting, dat was te laat om alle aardbeien er tot november af te krijgen. De relatieve traagheid maakt wel dat het ras onder warme omstandigheden in staat blijft om grote vruchten te blijven produceren.” Een tweede reden om Jive naast Triumph te kiezen is vanwege de productiezekerheid. “Met doordragers mis je die zekerheid. We streven naar een hoge productie van kwalitatief goede aardbeien, maar voorop staat dat het bedrijfseconomisch gezien moet kunnen. Je plukt met Jive misschien een kilo per vierkante meter in de week, met een doordrager kunnen daar wel vier weken voor nodig zijn. Dan praat je over twee heel verschillende arbeidspatronen. Bovendien is het productieverloop van een doordrager vaak nog te grillig. Je hoopt op een productiegolfje in het najaar, zodat je tot november rendabel kunt blijven plukken. Daarvoor moeten we nu in de zomer nog bijlichten (met stuurlicht). De beide teelten worden dit jaar nauwkeurig bedrijfseconomisch gevolgd, is het plan. De opkweek van de Jive-planten is gebeurd bij een plantenweker, onder supervisie van Patrick Bouten en Greenery-specialist Klaas de Jager. “Alleen Elsanta kweek ik zelf op. De opkweek van alle andere rassen gebeurt bij derden, omdat daar vaak specifieke condities voor nodig zijn.”
In deze laatste categorie valt ook de Sonata die Bouten eind november wil gaan planten, in plaats van eind december/begin januari. Voor dat vroege plantmoment moeten de planten tijdens de opkweek verduisterd worden. Aldus kan vanaf half maart geoogst worden. Het ras Clery is geen alternatief, stelt Bouten. “Ik wil in maart aardbeien voor de export, smaakvol en in de hoogste kwaliteitsklasse. Met Sonata kan dat. Dat vraagt wel om zware planten en je moet de cactorumgevoeligheid van Sonata omzeilen. De planten zijn van drie herkomsten.
Sonata in vroege doorteelt
Op de tweede locatie wordt naast Elsanta in een doorteelt ook Lambada geteeld, gevolgd door een herfsteelt Elsanta “Achter die Lambada zou nog een teelt moeten komen, in plaats van Elsanta in de herfst.” Wat dat zou kunnen zijn, is nog niet duidelijk.
Wel is duidelijk dat Bouten op deze locatie aan de gang gaat met de doorteelt met Sonata in plaats van met Elsanta, om het aandeel klasse II en kleine vruchten in het najaar te reduceren. Om problemen met de afrijping van Sonata in het najaar te voorkomen, is het plan om al half juli te gaan planten, met het einde van de eerste pluk medio begin december. “We kunnen het gewas dan goed klaar zetten om in januari volop te gaan stoken, met de pluk vanaf half maart.”
Investeren in groeilicht is niet aan de orde, “te veel risico. Dan ga ik liever in Portugal kijken voor de teelt ‘op Hollandse wijze.’
Momenteel is Bouten volop aan het oogsten in verse teelt met Sonata. “Dat loopt prima, met hoge arbeidsprestaties, en amper of geen klasse II. We zijn ook net begonnen in Elsanta… Dan zie je de verschillen.”