Geld om tegen de grote uitdagingen aan te gooien heeft Rutte IV zat. Maar de handjes om het bijbehorend werk te doen?
Vorige week presenteerden VVD, D66, CDA en ChristenUnie hun Coalitieakkoord. Bij de veelheid aan plannen hoort een financieel plaatje – kunnen we dat als BV Nederland allemaal wel betalen? Maar een misschien wel veel grotere bottleneck is de benodigde mankracht.
De BV Nederland, die 17 miljoen en nog wat burgers, boeren en buitenlui, ondernemers en loonslaven en alles wat daar tussenin zit. Met zijn allen verdienen we wonderlijk genoeg nog voldoende om tamelijk glorieus door de coronacrisis heen te rollen. Dat Rutte IV € 35 miljard in een klimaatfonds stopt en nog eens € 25 miljard tegen het stikstofprobleem aangooit, dat zal allemaal wel.
Mensen vinden gebed zonder end
Geld is namelijk niet het werkelijke probleem. Maar wel: wie zijn de mannen en vrouwen die al het handwerk moeten gaan doen dat met het oplossen van die problemen samenhangt? In de zorg, in het onderwijs, in de techniek en ja, ook in de tuinbouw. Elke tuinder weet immers dat het vinden van personeel (los of vast, technisch of ongeschoold een gebed zonder end is.
‘Open hiring’ kan natuurlijk nooit werken zonder dat daar de ook Amerikaanse term ‘open firing’ aan wordt gekoppeld
Eerst arbeidsmarkt weer op de rails
Het kabinet moet daarom alles op alles zetten om de arbeidsmarkt weer op de rails te krijgen. Om elke Nederlander die nu niet al fulltime werkt als de donder aan het werk te krijgen. Dat zou volgens Hans Borstlap (van de commissie Borstlap, die twee jaar geleden Rutte III adviseerde over de toen al langzaam vastlopende arbeidsmarkt) onder meer kunnen gebeuren door ‘triage voor werklozen’. Na één dag werkloosheid moet je naar de triagetent, om te verschijnen voor een plaatselijk comité van UWV, gemeente en een uitzendbureau. En dat comité stuurt je dan naar een werkgever, die om je zit te springen.
Open hiring en open firing
Ook liet Borstlap in een interview met Trouw deze week de Amerikaanse term ‘open hiring’ vallen. Een soort open sollicitatie met baangarantie: als werkzoekende kun je dan fris en vrolijk naar een bedrijf stappen en samen met de ondernemer daar kijk je dan wat voor werk ze voor je hebben.
Maar ‘open hiring’ kan natuurlijk nooit werken zonder dat daar de ook Amerikaanse term ‘open firing’ aan wordt gekoppeld. Want de baangarantie in de VS duurt altijd maar tot de volgende dag. Terwijl in Nederland werkgevers vooral zo graag flex inhuren omdat ze bang zijn tot in lengte van jaren aan een niet functionerende of zieke werknemer vast te zitten.
Carola Schouten op SZW
Het schijnt dat Carola Schouten van Landbouw naar Sociale Zaken en Werkgelegenheid zou willen overstappen. Benieuwd wat haar inzet is om werkgevers weer te verleiden tot het aanbieden van vaste banen – en hele en halve werklozen te stimuleren om aan de slag te gaan.