Na een drukke week met veel beregenen staan nu precisieteeltklussen op stapel bij Verstegen in Opijnen.
Voor precisiefruitteler Sander Verstegen in Opijnen staan er voor dit jaar verschillende maatregelen op het programma. Ruim voor de bloei is er voor het tweede jaar al boomspecifiek gewortelsnoeid. In de nazomer van vorig jaar is er met dronebeelden de variatie in groei per boom zichtbaar gemaakt. Op basis daarvan zijn de taakkaarten gemaakt waarbij alleen de bomen die wat feller groeien gewortelsnoeid zijn.
Aangepaste wortelsnoeier
Dit jaar kon Verstegen, die deelnemer is aan Nationale Proeftuin Precisielandbouw, voor het eerst aan de gang met zijn eigen wortelsnoeier, die met wat aanpassingen hiervoor geschikt gemaakt is. Door een aangepaste hydrauliek kan het mes sneller in en uit de grond, waardoor je met boomspecifiek snijden toch nog vrij snel kunt blijven rijden. Het liep allemaal uitstekend volgens Verstegen.
Boomspecifiek bemesten werkt
Inmiddels is er ook boomspecifiek bemest en ook dat werkte mooi. Op basis van dezelfde dronebeelden van vorig jaar is een taakkaart gemaakt. Dat taakkaarten maken gebeurt met een nieuwe module in Agromanager. Verstegen kan dit inmiddels ook zelf maar in de praktijk is het nu nog vaak een samenspel van Laurens Tack (Agromanager), Bert Rijk (Aurea Imaging) en de teler.
Het boomspecifiek bemesten is inmiddels ook gebeurd met opgeloste kunstmest in de onkruidspuit die voor dit doel van speciale armen met broesmonden is voorzien. Waarbij – in tegenstelling tot het wortelsnoeien – deze keer alleen de zwakgroeiende bomen de extra kunstmest voor wat meer groei krijgen.
Tekst gaat door onder de video
Slim dunnen met dronebeelden en ATS
Op het programma staat binnenkort nog het boomspecifiek dunnen. In de bloei worden op alle percelen weer dronebeelden gemaakt waarbij de witte kleur van alle bomen vertaald wordt in de mate van bloei. Op één perceel test hij samen met onderzoeker Pieter van Dalfsen (WUR) ook een sensorplatform. Daarbij wordt de mate van bloei gescand met sensoren die door de boomgaard rijden.
Gemiddeld is er een rijke bloei waarbij een sterk effect van dunmiddelen gewenst is. Verstegen wil daarom al vroeg ATS als bloemdunner op de rijkbloeiende appels inzetten. Maar er zijn ook altijd ook wat minder bloeiende bomen die je een eerste keer met ATS wilt overslaan. Dat is normaal gesproken een lastig verhaal, maar met dronebeelden en taakkaarten als nieuwe ontwikkeling wordt het veel gemakkelijker.
Eerste bespuitingen tegen schurft
Het gewasbeschermingsseizoen is inmiddels ook gestart en de eerste bespuitingen tegen de schurft zitten erop. Maar met de kou valt het met de schurftinfecties ook wel mee. Verstegen probeert zoveel mogelijk met preventieve middelen als Delan en Captan de schurftinfecties voor te zijn. Bij een volgende bespuiting zal ook gespoten worden tegen de roze appelluis en de eerste keer tegen meeldauw. Alleen op het wat meeldauwgevoelige ras Migo was al een keertje tegen de meeldauw gespoten.
Auteur: Wouter van Teeffelen