Het onderzoekscentrum Vertify voert onderzoek uit voor de bestrijding van bonenvlieg als alternatief voor de niet meer toegelaten zaadbehandeling met chloorpyrifos. Bonenvlieg vormt een steeds grotere bedreiging voor de bonenteelt.
De toepassing van het insecticide chloorpyrifos als zeer effectief zaadbehandelingsmiddel tegen de aantasting door de bonenvlieg is sinds 2020 verboden. Het beheersen van deze plaag moet nu dus op een andere wijze gebeuren. De bonenvlieg is overigens extreem polyfaag met meer dan 40 waardplanten, waaronder boon, spinazie, asperge, ui, graan, mais en gladiolen.
Alternatieven van groot belang
In het eerste stadium van de teelt, bij de ontkieming van de zaden, treedt de grootste schade van de bonenvlieg op waardoor juist een zaadbehandeling altijd zeer effectief is gebleken. Zonder behandeling kan tot wel 70% van het zaad reeds bij kieming verloren gaan. Daarom is het van groot belang om naar alternatieven te zoeken, zodat de bonenvlieg minimale schade aan de bonenteelt kan toebrengen. Voor een duurzame teelt voor de toekomst zullen toepassingen gericht zijn op het gebruik van low risk middelen en groene middelen, meldt Vertify.
Proeven zijn hoopvol
In opdracht van BO Akkerbouw heeft Vertify gekeken naar de mogelijkheden van grond- en gewasbehandelingen, maar ook naar de mogelijkheden van zaaizaadontsmetting. Er zijn in totaliteit vijf proeven uitgevoerd in de gewassen sperziebonen en zomerveldbonen. De zomerveldbonen zijn later gezaaid dan normaal om op deze manier een grotere kans op een aantasting van de bonenvlieg te krijgen. De proeven zijn uitgevoerd in Limburg en Noord-Brabant, de gebieden waar de druk van de bonenvlieg het hoogst is.
“Op dit moment zijn we volop bezig om de gegevens te verwerken. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, omdat de gegevens nog verwerkt moeten worden. Een eerste indruk is wel dat er in het onderzoek hoopvolle toepassingen zitten.”