Niemand heeft wat mij betreft het recht om natuurlijke eigenschappen van planten en producten voortgekomen uit klassieke veredeling zomaar te patenteren. Met andere woorden: geen monopolie op onze groente en fruit!
Door onduidelijke regelgeving bestaat die mogelijkheid echter wel. Eind vorig jaar sprak het gehele Europees Parlement zich in een resolutie hier tegen uit. De Europese Commissie zegt nu dat dit nooit de intentie is geweest.
Deze week publiceerde de Europese Commissie haar langverwachte clarrifying notice, waar het Europees Parlement om had gevraagd. Samen met mijn SGP-collega Europarlementariër Bas Belder ben ik vorig jaar meteen in actie gekomen toen het hoogste orgaan binnen het Europese Octrooibureau patenten had verleent op natuurlijke eigenschappen van broccoli en tomaat.
Door het hele Europese Parlement te mobiliseren achter een resolutie en de Commissie op te roepen duidelijkheid te verschaffen, hebben we nu resultaat. Volgens de Commissie is het nooit de intentie geweest om het mogelijk te maken patenten te verlenen op natuurlijke planteigenschappen en producten voortgekomen uit klassieke veredeling.
Lees ook: Europese Commissie: geen patent op plant
Gevaar voor voedselvoorziening en diversiteit
Het is goed dat de Commissie nauwkeurig heeft geluisterd naar onze oproep. Ook zij komen tot de conclusie gekomen dat producten die voortkomen uit essentiële biologische processen, zoals klassieke verdeling, niet gepatenteerd zouden mogen worden. Iets dat het Europees Octrooibureau op basis van wetgeving uit 1998 toch had gedaan. Patenten op natuurlijke eigenschappen van planten blokkeren innovatie en zijn een gevaar voor de voedselvoorziening en gewasdiversiteit, dus dit moeten we voorkomen!
De eerste slag is nu gewonnen, het Europees Octrooibureau is aan zet om op basis van deze nieuwe informatie hun richtsnoeren aan te passen. Om mijn boodschap kracht bij te zetten zal ik ook de verantwoordelijke ministers in de lidstaten oproepen zich achter mijn initiatief te scharen door zich zwart op wit uit te spreken tegen de mogelijkheid natuurlijke eigenschappen van planten en producten voortgekomen uit klassieke veredeling te patenteren.