Groot nieuws van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): een op de vijf miljonairs is boer.
Er zijn in 2015 maar liefst 106.200 Nederlanders met een vermogen van €1 miljoen of meer. Niet vreemd deze cijfers, ze passen in een jarenlange trend.
Maar wat wel heel bijzonder is, is het grote aantal boerenmiljonairs. Maar liefst 19% van de Nederlandse miljonairs is boer blijkt uit de gegevens die de Belastingdienst aan het CBS heeft verstrekt. Er zijn zo’n 20.000 boeren met meer dan een miljoen aan vermogen. En dat is een fors groter aantal dan in het verleden. Een op de vijf miljonairs is dus boer. Ongeveer de helft van hen heeft een melkveehouderij en een kwart teelt granen of groenten. Hun vermogen bestaat vooral uit grond en stallen.
Mij verbaast het niet dat er zo veel agrarische ondernemers zijn met een fors vermogen. Als je een beetje bekend bent met de agrarische sector, weet je wel dat grond, gebouwen en rechten goud geld kosten en veel waard zijn. Maar in de cijfers van het CBS kwam dat nooit zo naar voren. Tot in 2015 dus.
‘Wie bekend is met de agrarische sector weet dat grond, gebouwen en rechten goud geld kosten en veel waard zijn’
Deze stijging heeft een reden, en dat is de angst voor de afschaffing van de landbouwvrijstelling in de winstbelastingen. Of deze angst terecht is weet ik niet, maar heel veel ondernemers hebben op aandringen van hun adviseurs maatregelen genomen om de huidige vrijstelling vervroegd te benutten. Als je nu winst maakt op (onder)grond is – onder voorwaarden – de vrijstelling nog van toepassing. Of dat in de toekomst het geval is, is niet zeker. Daarom is er in heel veel gevallen het zekere voor het onzekere gekozen.
De vrijstelling wordt benut door de grond te herwaarderen op werkelijke waarde. De waarde op de balans stijgt daardoor. Dat is massaal rond 2015 gebeurd. Een hogere waarde van grond op de balans laat een hoger eigen vermogen zien. Zie hier de verklaring voor de grote stijging van het aantal boerenmiljonairs in de statistieken van het CBS. Herwaarderingsmiljonairs dus.
‘Een hogere waarde van grond op de balans laat een hoger eigen vermogen zien’
Zonder deze massale herwaarderingsactie van landbouwgrond was dit vermogen voor het CBS niet zichtbaar geweest. Nu graag nog wat meer rendement op dit vermogen, dat zou helemaal mooi zijn.