Het is kletsnat dit jaar. Er zijn diepe sporen achtergelaten op landbouwgrond en er is andere structuurschade ontstaan. Hoe zit dat bij pachtgrond? Kan de verpachter de pachter op structuurschade aanspreken?
Als beide partijen geen speciale afspraken hebben gemaakt, dan zijn de algemene pachtregels van toepassing. In de eerste plaats moet de pachter zich als een goed pachter gedragen.
Wettelijke vermoedens bij pacht
Voor schade aan het verpachte is de pachter aansprakelijk, indien de schade te wijten is aan een tekortkoming van de pachter. Van alle schade aan gepachte zaken (behalve brandschade), wordt vermoed dat die door een tekortkoming is ontstaan. Bovendien wordt ervan uitgegaan dat bij de aanvang van de pacht het gepachte in goede staat was, verklaart Benno Nijman, advocaat en deskundige op het gebied van pacht.
Hier is dus twee keer sprake van een wettelijk vermoeden, signaleert Nijman. Volgens hem houdt dit in dat de verpachter moet bewijzen dat de pachter de schade heeft veroorzaakt, maar dat de rechter het de verpachter niet te moeilijk zal maken. De gedachte daarachter is dat de pachter veel beter dan de verpachter weet hoe de schade is ontstaan.
Langdurige en kortdurige pacht
In de praktijk zal hier bij reguliere pacht (voor lange tijd) niet snel gedoe over zijn. De pachter doet immers vooral zichzelf tekort als hij schade veroorzaakt aan de grond die hij het komende jaar weer gebruikt. Bij kortdurende pacht, voor aardappelen en andere gewassen, is dat anders. Als verpachter neem je dan een zeker risico, benadrukt Nijman. “Ontvang je een hoge pachtsom, dan is daarmee dat risico betaald.”
In de praktijk heeft de jurist tot nu toe geen problemen gezien op dit terrein. Recente rechterlijke uitspraken zijn er ook niet. “Kennelijk wordt er het een en ander voor lief genomen en wordt de schade opgelost. De pachter heeft er belang bij de komende seizoenen weer grond te kunnen pachten.”