Agrariërs gaan de komende jaren meer betalen voor hun diesel. Op de mondiale oliemarkt blijft zeker tot 2020 een overaanbod bestaan, maar de prijs van een vat olie (159 liter) loopt wel op richting $80.
Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in de World Energy Outlook.
Trekker en biobrandstof
De olieprijs raakt boeren via het gebruik van diesel in trekkers en combines in de portemonnee, maar er is ook een indirect effect: biobrandstoffen. Zo’n derde van de Amerikaanse maisoogst en een groot deel van de Duitse koolzaadoogst eindigt in de verbrandingsmotor. Hoe duurder olie is, des te interessanter is bijmenging en dus gaan prijzen voor mais en koolzaad omhoog.
Overaanbod blijft
De oliemarkt stortte vanaf ongeveer september 2014 in. Dat komt deels door economische teruggang in China, Rusland en Brazilië. De prijs daalde van meer dan $100 per vat naar minder dan $48 nu. De vraag naar olie zal tot 2020 minder dan 1 procent per jaar stijgen. Daarmee is de stijging onvoldoende om het overaanbod weg te werken.
Het IEA rekent in een meest waarschijnlijk scenario toch op een sprong terug van de prijzen richting $80 die met een kleine vertraging ook zal leiden tot hogere benzine- en dieselprijzen. Dat komt deels door een sterke terugloop van de olieproductie in de VS. In een minder waarschijnlijk scenario gaan we toe naar een langdurige periode met prijzen tussen $50 en $60 per vat.
Bekijk de koers van olie op Boerderij Op Maat
Subsidies van fossiel naar hernieuwbaar
Het IEA vindt dat landen subsidies moeten verschuiven van fossiele naar hernieuwbare energie, zoals biodiesel, zonne-energie en windenergie. In 2014 is volgens het instituut $490 miljard aan subsidies voor ‘gewone’ brandstoffen verstrekt. Maar, aldus het IEA, als sinds 2009 geen beleidshervormingen waren doorgevoerd was $610 miljard verstrekt.
Steeds meer duurzame energie
Het IEA is ook hoopvol over het feit dat in 2014 de helft van alle energiecentrales duurzame energie opwekt. “Een duidelijk signaal dat een energietransitie onderweg is”, concludeert het IEA. Na kolen is groene energie nu de tweede belangrijkste leverancier van elektriciteit. In de vroege jaren 2013’s zullen groene grondstoffen de kolen als brandstof inhalen.
De snelle opkomst van hernieuwbare brandstoffen zal leiden tot een forse vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/