Doorgaan naar artikel

Bloemkool

‘Kalkstikstof tegen knolvoet’

Jan van Gassel van het teeltbedrijf ‘Groentemakers’ in Maasbree oogst nu in de rassen Korlanu, Clarina en Balboa. “De kwaliteit is gewoon goed”, stelde hij woensdag 12 oktober vast, al gaat de afrijping door de hoge nachttemperaturen wel hard. “Deze week (week 41) gaat het al erg hard, voor volgende week verwacht ik wel een gaatje in de aanvoer, ook door de lagere temperatuur.” De nadruk lag in week 41 op het ras Korlanu, plus wat voorlopers uit Balboa. Clarina is een knolvoetresistente nieuwkomer die Van Gassel voor het eerst in een planting uitprobeert. “Het bevalt goed, met een tikje minder blad dan Korlanu. Staan de planten op een plekje waar het even minder vlot groeit, dan is de zelfdekbaarheid wellicht ook wat minder dan van Korlanu.”

Kalkstikstof tegen knolvoet
De stikstofbemesting gaat dit jaar voor het eerst met kalkstikstof (kalkcyanamide). Bij de splitsing van deze stof ontstaat onder andere vrije cyanamide, dat remmend werkt op knolvoet. “Daar gebruik ik het dus voor, naast de stikstofaanvoer, en de werking op onkruid. De dosering gaat met het spitten waarbij de kalkstikstofvoor de aandrukrol op de grond komt. Het wordt dan mooi licht ingewerkt. We laten de grond dan een week liggen voorafgaand aan het planten. Het moet wel voldoende vochtig zijn, voor een voldoende snelle omzetting van de kalkstikstof. Dat betekent dat als het niet regent, we er even de haspel overheen moeten trekken. Dat is de laatste maanden overigens niet nodig geweest.”
Kalkstikstof moet dus een drukkend effect hebben op knolvoet. Daarom viel het Van Gassel tegen dat hij knolvoetsymptomen vond, op plekken waar hij nooit eerder aantasting had gezien, en uitsluitend voorbehoedend kalkstikstof had gestrooid. “Dat ik daar nu wel wat vind, komt natuurlijk niet door die bemesting, maar het valt wel wat tegen.” 

Oogsten en inpakken
De meeste bloemkooltelers werken met een oogstband, met een man op de wagen voor het inpakken. “Wij oogsten met een rek aan de oogstband: degene die oogst, pakt ook zelf in. Met een rollenbaan  voor de aanvoer van leeg fust en een transportband voor de afvoer van volle kisten. Daar kan niets tegenaan, denk ik. Onze  mensen kunnen heel goed inpakken, en het komt de kwaliteit ten goede.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin