Groenten & Fruit Actueel
||

Bliksemstart voor Nunhems’ trostomaat ‘Foundation’

Nunhems heeft gisteren op zijn 'kasteel' in Nunhem de naam van de trostomaat NUN 09008 bekend gemaakt: 'Foundation'. Van het ras komt in Nederland 45 hectare en in België 35 hectare te staan. Daarbuiten wordt ongeveer 6 hectare Foundation geteeld in 2014.

Nunhems heeft gisteren op zijn ‘kasteel’ in Nunhem de naam van de trostomaat NUN 09008 bekend gemaakt: ‘Foundation’. Van het ras komt in Nederland 45 hectare en in België 35 hectare te staan. Daarbuiten wordt ongeveer 6 hectare Foundation geteeld in 2014.

Nunhems startte het veredelingsprogramma voor deze tomaat pas in 2008, maakte hoofdveredelaar Coert Engels van Nunhems duidelijk tijdens een feestelijke bijeenkomst voor telers en voorlichters in Nunhem. Door het gebruik van moderne ‘merker’-technieken kon het veredelingsprogramma met drie jaar worden verkort. Door speciale moleculen (merkers) aan specifieke genen te koppelen wordt al in het kiemstadium duidelijk of bepaalde eigenschappen zijn meegekomen tijdens de kruising. Dat bespaart veel tijd en kasruimte. Per jaar kunnen zo drie tot vier generaties worden gescreend. Al na anderhalf jaar konden uniforme ouderlijnen aan een brede screening worden onderworpen. Vanaf 2011 werden screeningsrassen in de praktijk getoetst.

Hoge productie, minder trossen

Het middeltrosras Foundation trok dit jaar veel aandacht doordat het in de Belgische rassenproeven tot eind augustus evenveel produceerde als de meest productieve (grove) trostomaat Merlice. Begin november eindigde Foundation op Proefcentrum Hoogstraten in productie 6 procent hoger dan hoofdras Diamantino. Dit is gerealiseerd door een hoog gemiddeld vruchtgewicht van 134 gram. Hij maakte 1,5 tot 2 trossen minder aan dan andere middeltrostomaten. Het vruchtgewicht in de proeven is te hoog voor het middeltros-segment. Met teeltmaatregelen en snoeibeleid zullen telers het vruchtgewicht terug moeten brengen tot de vereiste 125 gram (Nederland) of 130 gram (België).  Daarnaast zal dan ook het aantal afgesplitste trossen moeten worden verhoogd om het productievoordeel te behouden. “Teel generatief en op snelheid”, vatte Frank Florus van Lycopersicon zijn advies samen voor de aanwezige telers.

Terug in tomaat

Met de introductie van Foundation verwacht Nunhems een stevige basis te leggen onder de tomatenveredeling. Begin oktober werd troscherrytomaat Competition, als eerste uit dit veredelingsprogramma, gedoopt. Er is nu 6 hectare van in productie in de belichte teelt bij Kaaij in Tinte en Ties Verbaarschot in Helenaveen. Daar komt nog 3 hectare bij Vitom in De Lier en Donné Jacobs in Belfeld. In 2008 werd het ‘Intense’-segment (los en pruim) geïntroduceerd: tomaten die nauwelijks sap verliezen tijdens het snijden.
In 1983 stopte Nunhems (opgericht in 1916) het tomatenveredelingsprogramma voor Noordwest Europa . De benodigde investeringen in kassen werden ingezet op komkommer. Sinds 2002 is Nunhems onderdeel van het grote Bayer CropScience. Het zaadhuis staat nu met een jaaromzet van 304 miljoen euro (2012) op de vierde plaats van wereldwijd opererende zaadfirma’s in groentezaden, aldus hoofd marketing and sales Michel ten Hacken van Nunhems. Daar staan R&D-investeringen van 43 miljoen euro tegenover. “In R&D-budget staan we op de 17de plaats van alle bedrijven in Nederland”, zegt Ten Hacken. Alleen al voor de tomatenveredeling is een internationaal R&D-team van 16 veredelaars, 2 plantenziektenkundigen, 2 merkerdeskundigen, 1 genetisch fysioloog en 1 zaadtechnoloog actief.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers